Dilema

Dia merebahkan kepala pada penghadang kaca di tempat duduk komuter. Sambil memejamkan mata, dia menghela nafas panjang. Kemudian dia membuka kelopak matanya perlahan-perlahan. Penat.

Perjalanan guna ktm memang memenatkan. Lama. Statik. Dia jadi bosan. Hanya suara perempuan ktm yang menjadi halwa telinga selama 1 jam perjalanan. Dengan nada yang monoton, setiap stesen disebut.

Tangan yang diletak pada riba sengaja digerak-gerakkan. Digendang-gendang tanpa bunyi. Sengaja buat hilang bosan. Sambil-sambil itu, mata dia melilau ke sana kemari. Membuang pandang tanpa arah.

Macam-macam ragam manusia yang boleh dia nampak. Ada yang tidur terlentok kepala. Ada yang membaca novel. Ada yang sibuk tangan tergedik-gedik atas skrin smartphone. Ada yang menggoyangkan kepala mengikut irama lagu mp3. Memanjakan halwa telinga.

Hakikatnya. Sunyi.

Sunyi dalam keramaian.

-----------------------

"Saya sekarang sedang menyambung pelajaran di Darul Quran. Program persijilan tahfiz. Dan inshaa Allah Mei tahun depan akan tamat pengajian. Adakah penajaan Lembaga Zakat Selangor ini boleh ditangguhkan? Saya boleh ke fly Jordan next year? dia mengutarakan persoalan.

"Maaf. Tetapi polisi pihak kami, kalau anda ditawarkan biasiswa untuk tahun yang dah ditetapkan maka pada tahun itu juga anda kena fly. Jadi, anda kena buat pilihan. Penerbangan ke Jordan dijangka bulan September ini. Tetapi sama ada terima atau tidak, anda perlu maklumkan kepada kami selewat-lewatnya 16 Mei 2014" jawab pegawai tersebut.

Ngaaa. What? Tak boleh? Kena pilih salah satu? You can't be serious!?

-------------------

Erghh. Sesak. Shuh shuh. Pergi main jauh-jauh. Malas nak sesakkan fikiran. Kenapa time orang nak rehat masa tu juga lah nak teringat kembali.

Tapi. Sejujurnya dia memang serabut selepas mendengar taklimat penajaan ke timur tengah di Masjid Negeri tadi. Kusut. Terpaksa membuat pilihan. Antara dua. Dan keduanya-duanya sama hebat. Sama best. Dua-duanya dia minat. Passion. Dan melibatkan masa depan. Tawaran yang tak boleh nak pandang sebelah mata je.

Ya Allah.

-------------------

"Dalam hidup ini, memang ada masa Allah uji kita. Allah bagi kita tawaran-tawaran yang hebat. Yang kita impikan. Tetapi kena pilih satu sahaja. Kenapa? Sebab Allah nak latih kemahiran kita dalam menentukan hala tuju kehidupan" nasihat seorang pakcik.

"Kita merancang. Tapi jangan lupa yang Allah juga merancang. Dan for sure, perancanganNya yang lagi hebat. Sebab Allah tak bagi apa kita mahu Allah bagi apa yang kita perlu" ujar seorang makcik.

"Mama tak menghalang. Sebab ini kehidupan abang. Abang yang tentukan dan abang yang akan go through. Mama hanya akan tolong uruskan dokumen dan pendaftaran once abang kata setuju. Itu kalau abang setuju. Terpulang. Mama sentiasa doakan yang terbaik" kata mamanya.

 "Ingat bro, kita kena buat pilihan yang tepat. Analyse pros and cons betul-betul. Fikir masak-masak. Sebab once kau dah buat pilihan. There's no turning back. Itu choice kau, dan kena sedia untuk laluinya" kata sepupunya pula.

---------------------

Sepupunya pun melalui masalah yang sama. Berada di persimpangan antara dua pilihan. IPG? Atau ke Jordan? Cuma yang membezakan antara dia dengan sepupunya. Sepupunya sudah tekad hati. Memilih untuk ke Jordan. Dan dia sudah ada pilihan.

Dia dengan sepupunya memang rapat. Daripada kecil lagi. Malah tarikh lahir mereka tidak jauh beza. Hanya beza 4 hari. Dapat keputusan SPM yang sama. Malah dapat offer further study ke tempat yang sama pula! Ada chemistry. Memang macam itu dari dulu lagi. Ironinya, tarikh yang dijangkakan mereka akan fly ke Jordan pada bulan September. (kalau dia nak fly la) Tarikh birthday mereka. Dan tarikh yang sama juga akan menjadi sejarah dalam keluarga mereka. Ahli keluarga yang pertama fly ke overseas. Yang sudah tentunya akan menjadi kebanggaan keluarga.

Ngeee. Dia memang lemah kalau kena go through dalam situasi macam ni. Macam nak jawab add math time SPM je feeling nya. Rumit. Bingung. Dia rasa macam nak balik rumah. Campak diri atas katil. Then sumbat telinga dengan earphone mp3. Pasang quran (yelaa, haruslah kan, budak dah dapat tarbiah, sekolah agama lagi, kalau tak memang chris daughtry dengan simple plan yang melalak). Pastu tutup muka dengan bantal. Kemudian tidur. It's that simple. Tak perlu pening-pening.

Kalaulah dia boleh buat begitu.

Come on! Buat decision cepat! Datelinenya Khamis ni!

---------------------

"Mama rasa abang patut sambung mana? Sebab instinct seorang ibu kan lain macam sikit. What do you say?" tanya dia kepada mamanya.

Waktu itu mereka di sebuah restoran. Makan tengah hari. Betul-betul selepas dengar taklimat scholar middle east tadi. Tau-tau je anak dia ni suka makan. Lagi-lagi tengah tension segala bagai ni. Dapatlah dia makan free. Orang belanja. Tapi memang selama ni mama dia yang tanggung pun. So, jangan perasan sangat.

"Urm, dua-dua pun mama yakin sangat abang boleh perform. Sebab satu abang minat. Satu lagi memang kekuatan abang. Law memang abang punya passion. At the same time, arab memang abang punya kekuatan. Tapi tak boleh lah nak pilih dua-dua kan. Satu kat Malaysia. Satu kat Jordan. Impossible" ujar mamanya.

"So?"

"So. Mama rasa..." Jeda. Sunyi sekejap. Suara orang beborak mengisi ruang antara mereka. Dia dah mula berdebar menanti jawapan.

"Entahlah" mamanya jawab sambil tersengih. Aik? Huhu. Tak membantu langsung. Mama. You can't be serious. "Cumanya, fikirlah elok-elok. Sebab dua-dua sama elok. Dan dua-duanya once in a life time" tambah mamanya lagi.

----------------------

Dia teringat kembali perbualannya dengan mama tadi. Ngeh. Nampak sangat mamanya nak dia berdikari buat decision sendiri. Dan itulah yang dia buntu sekarang!

Uwaaa! Help me! Ok. Relax. Cool. Inhale. Exhale. Ok. Now. Heart-to-heart session. Orang kata, tepuk dada tanya iman kan? Kebetulan pula.

"Kau rasa kau nak ambil mana weyh?" bermula sudah sesi bercakap sorang-sorang. Monolog dalaman.

"It's up to you. Macam yang mama cakap tadi. Dalam dua-dua bidang pun kalau boleh perform. Either law or arab"

"Kalau aku pergi Jordan. Aku dapat merasa pergi overseas. First time beb merasa pergi luar negara dengan usaha sendiri"

"Wait. Jap. So kau nak fly lah ni? Bukan kau ke yang beria-ria buat kempen "Mari Stay DQ" tempoh hari. Tak ke sembang kencang namanya kalau kau cakap tapi kau yang sembang lebih"

"Aih, sedap mengutuk. Habis tu, aku kena proceed je la dengan program ni? Gitu?" 

"Tak jugak. Jordan kot. Kau boleh pergi talaqqi dengan sheikh-sheikh kat sana. Duit biasiwa kalau kau simpan sikit-sikit boleh buat belanja pergi lawat negara middle east lain. Buat umrah pun senang. Lagipun memang one of the impian kau nak terrer cakap arab kan? Kat sana lah kau nak sharpen skill"

"Tapi kalau aku buat double degree kat UIA, civil law akan combine dengan shariah law. Shariah law tu full kena belajar dalam arab beb. So, nak taknak aku still kena terrer arab sebab nak faham teks and syarah lecturer. So. Sama je"

"Haah en? Pastu civil law pulak kau kena belajar full in english. Boleh train english kau. Arab dapat. English pun dapat. 2 in 1" 

"Kau ni macam lalang kan? Sekejap sokong. Karang sikit lagi condemn"

"Dah mana aku tahu. Aku bagi pandangan je. Kau yang kena decide"

Erghh. Dia meramas-ramas rambut.  Dah la. Cukup. Cakap sorang-sorang. Dah macam orang gila. Karang elok-elok dapat pergi UIA atau Jordan, masuk Tanjung Rambutan pulak. Nauzubillah.
 "Weyh"

"Apa lagi?" dia menjulingkan mata ke atas. 

"Satu lagi kau kena ingat. Kau dah separuh jalan hafal quran kat DQ. Rugi berhenti tengah jalan"

 Dia terkesima. Terpana. Berfikir lagi. Haah. Makes sense. Point yang sangat benar. 

"Tapi, kau kena fikir jugak. Ke Jordan ialah peluang sekali seumur hidup. Tak akan datang lagi unless kalau Allah takdirkan lain. Peluang depan mata. Why not?" 

Hrmmmm. Bukan menolong. Mengusutkan keadaan lagi ada la.
 "Weyh"

 "Hrmm?"

 "Istikharah, He knows the best

-IDH-


EmoticonEmoticon