Lain Macam


Assalamualaikum. Pe kabo ? Lain macam je aku tengok kau.  Iman kau sihat? 

Sekarang, aku nak korang stop apa2 je yg korang tengah buat dan start guna akal. 


Tampar-tampar sikit pipi sendiri

Tarik nafas sebelum baca entry ni

Sekarang masanya 

Gempurkan iman yang lesu
Bangunkan akal yg tidur
Leburkan hawa nafsu yg menggila

Apa yang aku tengah buat sekarang ni?


Hafazan masih tunggang langgang, 

Tapi masih layan movie siang malam

Mengeluh susah nak hafal,

Padahal diri yang degil
Hati tak jaga elok elok
Dibiarkan kotor

Pandangan melilau ke sana ke mari

Mencari2 yg mana hensem lawa sekali

Bila ketawa bagai dunia punya sendiri

Seolah- olah hang takkan mati

Tidur tak kira waktu, 

Kalau boleh sebanyak-sebanyaknya
Hampir serupa bila beruang berhibernasi
Padahal kita ada Nabi

Gerak kerja katanya

Tapi setelah tamat segala
Banyak pulak tanya
Mana profesionalismenya? 

Yang tak perlu

Diamkan saja
Kau tahu ikhtilat tu bahaya
Bak api boleh menghanguskan

Berjanggut berkopiah alhamdulillah

Ikut sunnah, sejuk mata
Tapi ada sunnah lagi besar
Bina akhlak seperti akhlak Nabi
Dan Nabi sangat jaga maruah wanita

Bertudung labuh berjubah

Sopan, terjaga maruah
Tapi bila terlalu melayan
Lain pula ceritanya 
Kau kena tegas. 

Bila diangkat jadi pemimpin

Kau bak disinari spotlight
Semua perilaku menjadi tayangan, qudwah 
Apa yg kau buat, rakyat akan mudah ikut
Sebab kau ada pengaruh

Maka hati-hati
Pengaruh apa yg kau bawa
Baik atau buruk
Dua-dua ada caj trsendiri di akhirat sana

Kebenaran perlu diberitahu walau pahit utk ditelan. Kerana aku sayang, aku beritau. Kalau tak, aku biarkan saja.


1 comments:

Keep blogging as many entries as u could. Deep


EmoticonEmoticon