Puteri-puteriku sayang

Puteri-puteriku sayang

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli 
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya





macam familiar je lagu ni..macam pernah dengar je..
haa..this song is written by HIJJAZ..
menarikkn liriknya?
kalau dihayati..kalau direnungi..
banyak ibrah yang kita boleh dapat..
betapa istimewanya seorang muslimah solehah..
wanita hiasan dunia, seindah hiasan adlh wanita solehah.
every woman is special..
Allah created us with hundreds,thousands advantages..
Be grateful for that and keep on mujahadah!!

sungguh wanita di dunia ramai sekali,namun,wanita solehah 
jarang ditemui..semoga kita tergolong dalam golongan tersebut..
#smile








macam familiar je lagu ni..macam pernah dengar je..
haa..this song is written by HIJJAZ..
menarikkn liriknya?
kalau dihayati..kalau direnungi..
banyak ibrah yang kita boleh dapat..
betapa istimewanya seorang muslimah solehah..
wanita hiasan dunia, seindah hiasan adlh wanita solehah.
every woman is special..
Allah created us with hundreds,thousands advantages..
Be grateful for that and keep on mujahadah!!

sungguh wanita di dunia ramai sekali,namun,wanita solehah 
jarang ditemui..semoga kita tergolong dalam golongan tersebut..
#smile

Ceritera Sang Pendawah dan Sang Pencari

Ceritera Sang Pendawah dan Sang Pencari

Teringat dulu ada seorang sahabat ana kongsi pengalaman besar dalam hidup dia.
Nak tahu tak? Best.. Tapi ana takkan state terus apa 'tajuk' or tema pada cerita ini.

Nama sahabat saya tu Atiqah Ghaffar. Tahun lepas waktu cuti panjang bulan tiga tu, 
dia ada ke Masjid Negara, biasalah jalan-jalan dengan keluarga. Adik beradiknya ramai dan waktu tu
diorang berpecah ke tempat-tempat lain. Lepas tu sahabat saya ni dia bukan kaki shopping so alamatnya
dia duduk jelah sekitar kawasan masjid negara sambil jaga adik kesayangan dia.

Selang berapa minit kemudian, tetiba ada seorang lelaki datang menerpa. Cuba teka siapa? ^_^
Lelaki tu orang Korea, umur sekitar 30 tahun dan dia ni businessman. Hebat. But yang paling hebat dan rencam bila dekat tangan dia ada buku 'Biografi Rasulullah SAW'. 

Ditakdirkan Allah waktu tu sahabat saya time tu memang pakai baju kurung dan tudung labuh.
So maybe lelaki Korea tu agak 'impress' kat situ sebab kat Malaysia ni faham-faham jelah, tudung-tudung labuh bulat ni 'MAHAL' harganya, tu yang ramai tak beli dan pakai. Umm.

So, waktu tu sahabat saya tu duduk atas bangku dan lelaki Korea tu tumpang duduk sekali. And the conversation had started! Terterbit terus dalam jiwa raga 'dakwah sedang memanggilku'.
Lepas berkenalan semua, so mari dengar dialog mereka ini 

L.Korea : Umm, well seriously I love your hijab. I mean your hijab's style is the best that I ever seen. But i                      was thinking, don't feel uncomfortable with it seem it's pretty hot in Malaysia. 

Sahabat : (Gulp .. sbb kene speaking) " sahabat ana state anology gula2 yang ada pembalut dan tak" Antum semua tahu an anology tu.,,

L. Korea : Well, i've fall in love with this man. Your Prophet. Prophet Muhammad S.A.W. And I was so glad that he was a businessman tu. Can you tell me more about him? I'm totally sure that all muslims know well about him, don't you...

Ok, la ana tak perlu la nak cerita apa yang sahabat ana jawab, but dia sendiri state yang bertapa kurangnya ilmu dan thaqafah tatkala sang non-muslim menerpa untuk mendapatkan kebenaran dan jawapan. Dia kata dahlah kene speaking and then nak cerita pasal Sirah Nabi. In english pulak tu. Nampak tak kepentingan bahasa di situ. Seriously.

Persoalannya, kalau kita yang berada di tempat sahabat saya tu, agak2 kita boleh deal ke dengan situation tu? Bukanlah ana nak kata cakap sekali boleh bawak terus dia pada mengucap. Bab-bab beri hidayah itu milik Allah.

Allah berfirman dalam surah Al-Qasas : 56
" Sungguh engkau Muhammad tidak dapat memberi petunjuk kepada orang yang engkau kasihi tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dia Kehendaki dan Dia lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk",

Juga dalam surah Al-Ghasyiah: 21

"Maka berilah peringatan kerana sesungguhnya engkau Muhammad hanyalah pemberi peringatan"

Sahabat ana selalu sebut " Bersedialah untuk tidak bersedia".

Khulasahnya kat sini, carilah waktu untuk meningkatkan thaqafah dalam jiwa raga sebagai seorang Muslim ini, bukanlah semata-mata nak menyampaikan pada orang lain, tapi untuk kebaikan diri kita, kerana kita juga pemimpin pada diri kita. Berminatlah untuk mendalami pelbagai bahasa terutamanya bahasa Inggeris, bahasa Arab dan mungkin Mandarin, or apa2 sahajalah bahasa, sbb seriously bahasa ialah wasilah yg sangat penting dalam menyampaikan sesuatu. Wallaualam.

"Bersedialah untuk tidak bersedia".
Renung-renungkalan dan selamat beramal. :)

-ZD96SEM1-