Cerita Kita 1.0

ROAD TO NEWA
Kawan-kawan kita ni ada mcm-mcm jenis kan? 
Ada yg jenis happy go lucky, ada yg pendiam, 
ad yg jenis xde perasaan, ad yg jenis pendam, 
ad yg jenis versatile, ad yg jenis terlebih rajin dan terlebih baik, 
ada yg sporting, ad yg thiqoh,
ad yg shy shy,ada yg shyton dan sebagainya. 
Alangkah baiknya jika kita saling tahu-menahu tentang isi hati 
rakan-rakan sepanjang perjalanan perjuangan kita,
agar kita dpt menambaik segala pahit manis, kekurangan dan kelebihan dlm ukhwah kita.

We have been together for 9 months. Rowing the same boat towards the same journey. For the first five months, we have brotherbear and sisterbear to help us. But now, kita cuma ada kita Legolad and Legolass. So pastinya ada sesuatu yg lain kan antara sem 1 and sem 2?Jarang kita ad masa nak share2 dgn kawan-kawan apa yg kita rasa kan?
Jom layan....




SOALAN:
APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA 
DI BUMI DARUL QURAN 

Jawapan 1: 
Hepi dkt sni (thumbs up 3x). Rse syukur sbb ad kat sni. Bleh kukuhkn lgi quran sblom kluar dq, nk hadapi dunia luar. Syukur dpt berguru dgn ust-ustzh yg hebat
-WHAN-

Jawapan 2: 
Alhamdulillah all is well so far #ikhlas dari sudut hati. All is well tu jawapan paling spontan haha (emoji ketawa). sy sgat gmbira di dq 
-turqoise-

Jawapan 3: 
rindu senior..usrah..hmmm. (emoji tidur) yg len smua ok. 
-paksu-

Jawapan 4: 
first rasa bersyukur n happy coz dpat stay utk sem 2.. Then masa rse suntuk sngat nk cari modal lg nk ngulang lg kene pilih betul2.. Ukhwah masih mntop dn kite makin rapat melalui gerak kerja n organisation..semngat still strong..nk kate rindu senior tu x sngt laa sbb x rpat sngat btw ade korang semua dh ckup utk hilang rasa bosan..lain2 prob xde rasenye cume dr segi hafalan mmg down betul..
-mr perfect 10-

Jawapan5: 
sy punya perasaan mase sem dua sangat berbeza dengan sem satu. Masa sem satu, rasa awkward gila. Yelakan dahla orang yang paling lasttt daftar masuk sbg budak sijil gen 16 ni kan. Rasa mcam sangat terkebelakang. Yela korang sume da kenal, dah lalui minggu haluan siswa. Jadi hm camtu la. Dahla sy ni jenis yg xbyk sgt cakap. Mgkin ad je yg aggp sy sombong. Takpe saya tak kesah. Tp sy perlu masa nk sesuaikan dri. Mcm cultural shock kan tetiba masuk terus kene tasmik. Dahla kita ni xpernah hafal. Kena hantar pulak empat page sehari. Kuiah semua tu. Saya sedih sgt sebab sy tasmik hari hari selalu xlancar (ni mase sem satu). Serious rasa down gila. Tp acts cool jela kan sbb fikir Allah nak uji. Sy kalau rse gitu sy cont kekwan lama, cikgu2, ustzh. Rasa la terubat sikit. 
Dalam sem dua, rasa happy laa. Sbb da boleh sesuaikan diri, dpt halaqah pulak paling sporting alhamdulillah. Tasmik pun xdela mcm dlu. Alhamdulillah. Kalau rse down pun ad roomate upkan balik haha. Rasa bersyukur sbb dpt masuk dq. Dapat kenal adikberadik semua. Alhamdulillah. Dapat dekat dgn quran. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
-annoying-

Jawapan 6: 
secara rasmi aq ckp prasaan aq sem 2 rasa lbih smgt dr sem 1, entah dr mana rasa smgt nk tasmik ngn iadah. Tp cm biasa aq xbleh lg nk jadi mcm korg sume, masyi. In shaa allah aq nk gak trgolong mcm korg sume. Quran aq kdg2 aq rasa down bila tgok korg masyi & time iadah, kdg2 aq up bila aq tasmik. Masa aq, time aq tenang rasa luas je masa, time aq resah rasa smpit je masa. Ukhwah kita, aq xthulah. Tp aq rasa mcm mkin jarak je aq ngn korg, sbb aq nmpak tasmik ngn iadah je. Masalah hati, ye aq tgh nk hilgkan rasa hubbu dunya ni.. Rasa nk mewah ttibe muncul..rasa nak lagha pun muncul..
-anonymous-

Jawapan 7: 
hm aku rase mse dh masuk sem 2 ni mcm agak sibuk dan rase mmg susah nk cr masa yg betul2 dgn quran. Kadang2 ade je masa cuma nya malas la apa la and something like that la. Tp yg bestnya pasal sem 2 ni rse kite je ade kat sini hahaha. Thun depan kan dh ade adek kan so msti akan lagi busy la. Hmm ntah la. Bila memikirkan iadah yg tk teratur sgt ni, tk rse bangga pun untuk cakap kita dh hafal berpuluh juz sedangkan juz 1 pun masih tk masyi lagi (emoji sedih) hmm tu je la nk kongsi. Doakan aku ye. In shaa allah kite usaha sama2 untuk kalam Allah ni 
-purple-

Jawapan 8: 
ntah le. Ak pun xtau nk ckp ak rasa ap. Tp happy gak sbb quran dah stabil skit. Ad beza dr sem 1. Ak dh jwblah soalan kau, dah kau suruh paling spontan. 
-Li-

Jawapan 9: 
aq susah nk mengulang..juz 1-10 dh lama x mengulang, dlm 3 bulan. 
Masalah dngn kwn2..NEVER! Aq rasa mcm makin serasi 
-abang hensem-

Jawapan 10: 
ntah aq rasa da futur.. Aq rasa mcm mnysal plak hafal banyak2 tpi xingat...hmm. Ukhwah ok je.. Tpi ade sometimes tuu..klu org xnk dgr nasihat kita..kita jgn down..biasa lah ade manusia yg boleh terima nasihat..tpi ade jgak manusia yg lmbat terima nasihat..aq rse mcm nk masuk awl plak uia..hahahaha (emoji coklat kisses) org yg da khatam rasa sakitnya nk mengulang..nnti lpas abis hafal semua..
kau rasa ni. 
-hawking-

Jawapan 11: 
Dlm sem 2 nie, dh mula sbuk dgn kerja.. huhu.. bila dh sbuk dgn kerja, muqarar jd tunggang langgang.. dg la muqarar lmbt, yg dh tasmi xigt plak.. time tu bru la nk mnyesal, knp sem 1 aku x mngulang bg masyi btol2.. Bila dh mula gerak kerja, cbrn trbesar slain drpd nk kena bhgi masa, is cbrn nk jaga hati.. lg2 bila dpt timb yg sedap mata mmndg.. huhu.. bnd nie kdg2 org xamik berat.. sllu org kata, gurau je, bila sbut psal banat.. tp sbnrnye kita nk nafikan ap yg sbnrnye dlm hti.. pasti ad prsaan yg xprlu ad dlm gurauan melibatkn banat.. haha.. Bila dh bnyk mslh, mula la jdkn alsn muqarar lmbt, xmasyi.. hakikatnya, kita yg xsdar kslhn dri, xnk usaha yg trbaik, dn hanya mncipta dn mnggunakan ksmptn kerja sbgai alsn.. So, nsht utk kita brsama, ikhlaskn niat, sdarkn dri, ap bnd yg lbh aula.. psal hati nie, sama2 la doa kita smua dpt jaga hati.. bkn banin sje, banat pun..
-Mr Brown-




(bersambung)....


EmoticonEmoticon