Cerita Kita 2.0



SOALAN:
APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA 
DI BUMI DARUL QURAN 

Jawapan 12: 
klu tnye ana, ana rse sjk sem 2 ni bru blh sesuaikan diri dgn dq, btul2 selesa ddk kt dq. Psl roomate ana rse bersyukur, alhamdulillah dikurniakan roomate yg mmahami, baik & hormat ana. Psl quran, alhamdulillah ana x prnh rse putus asa/fedup dgn quran. Doakan ana dpt khatamkan sem ni jgk. Psl mknn & evrything tu ok je. Cma ana rse bengang je dgn hep skang ni sbb ssh sgt nk balik umah wlupun umah kt selagor je, x mcm sem lps. Apapun, i always support bpis movies. Bestt (thumbs up). Keep it up. Hilg skit lah rse rindu nk balik tu. 
-halamatul quran-

Jawapan 13: 
sgt sibuk dgn tugas ekon..aq rase mcm nk bhenti ekon..nk jd zero blik.. Quran mmg sibuk nk jga.. Program bnyak.. Rindu usrah brsame naqib dlu.. Aq rse rapat dgn org yg hatinya gmbira..aq rse jauh dgn org yg slalu mnyepi atau xckp bnyak..aq harap smua blh lh bljr tegur mnegur antara kita.. Kita hdup msyarakat buatlh mcm dlm msyarakat.. Akhir skali..aq hrap hbungan kita kuat dn kita x stress (selalu marah) sbb stress blh mngganggu pertimbangan dn kputusan yg spatutnya dh betul 
-ceo ekon-

Jawapan 14: 
aq rase ukhwah antara sep kita kureng la skit.. tu je kot aq rase sedikit kepincangan..in shaa allah Al-Quran tu legolad semua hebat2 blaka 
-hamba Allah-

Jawapan 15: 
sem 2 ni best senanye,, yela klu nk happy, kne rase sedih dulu kn (inside out+emoji senyum). Masa pack sgt1000x,, kelas, meeting, usrah, whatsoever. Kdg2 klu satu hri tu kosong rse pelik. Tp tu sume mgajar kite hargai masa yg ade. Dulu mse em 1, hafal quran dgn rse yg tak brp feeling sgt...skrg bile da bjuzuk2 hafal,, bile selak2 rse puas sgt,, rse nk bsama dgn quran tu spnjg masa. Bile sem 2,, duduk due org satu bilik,, rindu jugak nk 4 org,, sorg takde ade 2 lg,, meriah sket,, tp bile ruet take,, sibuk juga trcari2,, mgjar kite mghargai kwn yg ade. Sem 2 ni still lg homesick,,kpala makin srabut sbb progrm sume kne handle sndri,, takde akk2, takde follow the flow je. Tp takpe,, cabaran tu brmaksud lps tu ade senangnye,, rse mcm stahun stgh kt dq penuh dgn mixed feelings, mujahadah yg tramat tggi mglahkan spm. Tp takpe,, mana bole Allah biar hamaalatul quran tnpa sbrg cabaran kn (emoji senyum). Rse takut nk tggu adek2 masuk,, tp takpe,, Allah akn tlg,, tu je yg mmpu tngkan dri. Moga Allah bntu kite sume..stay with quran okeh.
-0518-

Jawapan 5: 
hm. Sem 2 takda rasa apa, heartless haha tapi boleh la rasa yg dari segi quran tu rasa lain sikit dari sem 1. Macam dah dapat la cara sendiri untuk cari modal,iadah. Masa pulak even banyak program tapi dah makin pandai uruskan masa la haha. Ukhwah tu lain sangat sebab masa sem 1 macam tak kenal sangat pastu tak banyak sangat gelak ketawa sebab semua fokus je kan sebab junior kan memang cmtu (emoji hantu kak limah) naik sem 2 rasa la bonding sikit. Mungkin sebab dah banyak program. So dah biasa dengan semua orang. Bukan iqrac je, diploma pun bonding sekali. Tempat of course la bilik lgi seronok dari sem 1. Walaupun bilik selalu bersepah, tapi lagi selesa la dari sem 1 hahaha makanan biase je tapi air hamid memang sentiasa dehearty (love). Dah taktau nak cakap apa sebab kesimpulannya: heartless, hahaa tapi ok je. Everything is much better than sem 1 (emoji senyum)
-chan-

Jawapan 16: 
ehh..haha..aq stress la..aq ni byk sgt perempuan minat..xtau nk plih mne..susah jugak erk jdi bdk hensem ni. Knape rmai sgt perempuan minat kt aq..(emoji sedih) ape tips ko utk elak drpd diminati?? 
-F&N-
***jawapan buat F&N: bila kita ikhlas jaga diri dan hati kita kerana Allah, Allah akan mudahkan kita. Allah sendiri akan jaga kita kalau betul kita ikhlas berusaha nak jaga diri (emoji senyum)***

Jawapan 17: 
k,, sry aq x tau nak respon ape 
-chairman-

Jawapan 18: 
Masa sekolah dulu, tak biasa dgn 'strugle2 ' ni . 
Pastu bila masuk DQ, yang mana Quran , mmg perlukan 'strugle ' jiwa dan raga.. 
mmg payah nak catch up.
 So mmg agak hancur la sem1. 
Jadi masuk sem2 mmg dgn semangat luar biasa menyengat lah. 
Nak tunjukkan kemampuan diri yg sebenar la konon. Dgn pgg jawatan lagi. 
Mmg perassan masuk sem2 ni semangat lah. 
Quran , x boleh terang dgn kata kata. Biar hubungan aku dgn AlQuran,  kekal rahsia. 
Antara kitorg berdua. 
Sbb bagi aku sebenarnya, hubungan dgn quran ni, hubungan dgn manusia , 
hubungan dgn persekitaran kita... 
semuanya kembali pada hubungan kita dgn Allah . 
Hebat cinta kita pada Allah. Hebat lah cinta dgn Quran,  hebatlah ciri ciri kepeibadian.
 So setakat ni, masih mencari cinta Allah yg sejati...  banyak langha. 
Byk duniawi, sbb itu tak masyi masyi.
 Masa aku. Hoho haha hihi. Sudah terjawab. 
Satu yg aku suka sem2 ni. Ukhuwahhh kita... cenggini (thumbs up 7x) haaa . Rasa kan ?
 bila ukhuwah kerna ilahi . In Shaa Allah tiada berganti , hingga mati .
Mangat ke down? Mangat la.. ehh tapi kdg down jugak. 
Mangat bila dpt hantar byk. Down bila lupa byk .
Senior? Sorry to say... only for my naqibs yg betul betul rasa kehilangan. Mungkin ada silap dimana mana. Jadi, minta sgt gen16 , bina cinta dgn junior nnt.
 Masalah hati?  Kompom ada . Tapi , biarlah rahsia.
Cuma satuu. Cinta tu bahaya. Kalau belum masa. Mmerosakkan. Menyakitkan. Memalukan .
Please gen16. Please elakkan.
 Satu masalah gen 16 , trlalu byk duniawi. Kita sedar. Tapi.. kurg usaha kendiri. X cukup hayati konsep jihad sejati. Sedar akan jadi pemimpin bila besar nnt . Tapi mungkin, hati dah mati. 
Ya Allah, bersihkan hati kami 
-Roy-

Jawapan 20: 
Jujur, sem 2 baru nak bertatih balik iadah.. Baru kesungguhan tu ada sbb rasa tak ingat lagi dgn qur'an. Sem 2 baru jadi sungguh2 sampai susah nak jumpa kawan lain. Sedih jugak, tapi terpaksa sbb diri masih lemah. Kalau dah mula fed up or rasa malas mula menyelubungi diri, sekarang orang2 yang dikira masyi menjadi pendorang. Nak jadi macam diorang. Nak iadah tutup quran, lancar je baca. Roommate sehati sejiwa, awesome. Makanan ok. Elaun ok. Semua ok. Diri pun kena makin kuat. Tak boleh lemah mcm sem 1 lagi. Lupa plak, kawan2 pun ok. Ukhuwwah makin terasa. Kat sini, baru rasa betapa manisnya ukhuwah.
-banat berjubah-

Jawapan 21: 
perasaan aq, smakin....ntahla. Hepi campur berat campur sdih sket 
-tajur-

Jawapan 22: 
Aku ada masalah. Aku sejak masuk sem 1 lagi aku ragu2 lagi aku ni boleh bawak ke tk, aku ni dah lah hafal lambat. So bile naik sem 2 nie aku mcm tk semangat srbab 22 juz bayak, plus yg sem1 punya aku tk igat. Ntah lah
-fms-


(bersambung)...


EmoticonEmoticon