Cerita Kita 3.0


SOALAN:
APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA 
DI BUMI DARUL QURAN 


Jawapan 23: 
aq dr sem1 lgi aq dh risau dgn suasana sem2 ni. Selalu aq tnye diri aq.. “ehh bole ke aq hbiskan muqarrar ni..emm sempat ke..klo sempat pon..igt ke aq??..mcm mne pekse nnty..berapa pointer aq?? Emm dhur sani kah aq??..emm adakah sem2 ni sem last aq kt dq??..haha..tu la antara soalan2 yg bermain kt pikiran aq..soalan tu masih lgi bermain kt pikiran aq..sblom msok sem2..n bile dah msok sem 2..soalan2 tu masih lgi bermain di benak pikiran yg membuatkan aq bercelaru dan x menentu..ke manakah aq hendak tuju?? Hoho sje je mengayat (emoji happy) tpi bwt mse ni..aq still risau la tkot xsempat hbis muqarrar..n tkot xsempat nk igt sblom exam..n sblom pejamnye mata smpai bebila (emoji shock).. Emm nauzubillah..harap kite sume sesame dpt la istiqamah dlm usaha mnjaga n membawa alquran..pergaulan dlm kalangan iqrac in shaa allah ok..
-F&N-
(kali kedua)

Jawapan 24: 
quran terabur cket. Masa mcam biase je. Ukhwah nampak mcm ok. Mngat masih mangat g. X rindu pon abg senior. Masalah hati..hrmm.. Kapel xde pon 
-need not 2 know-

Jawapan 25: 
Sepanjang sem 2,banyak betul dugaan. First,aku bersyukur sbb Allah tahu aku mampu nk hadapi dugaan,tu sbb DIA uji aku. Aku susah sgt nk bahagikan masa,antara iadah & modal. Biasa r,modal aku x mcm org lain,laju mcm ferrari,aku ni lmbt mcm kura2..hehehe,itulah,aku susah nk iadah,nk hantar modal bebanyak sbb mk kejarkan muqarrar. Tapi,chillek r,aku banyak giler nangis,tapi pastu terus naik semangat balik. Terus nk berusaha. Itulah aku. Haha. Dgn bergerak kerja lgi,susah nk jaga hati uolls. Huhu. Tapi aku ni insan yg x berapa kuat,tapi paksa kuatkan diri jugaklah. Aku sentiasa percaya yg aku mampu. Itu je. Dan kalau aku yg lemah ni pown boleh memampukan diri,korang yg kuat2 ni 4sure takda masalah kan..Oklah,aku sayangkan kurek sangat2,termasuk yg dh keluar. And aku harap yg semua org akan berusaha dgn AQ masing2. Aku akan sentiasa doakan kawan2 aku. Utk diri aku sendiri,aku akan sentiasa menghargai setiap kesusahan yg aku lalui sepanjang aku berjuang kat sini. Itu yg pasti. Xoxo,
-Buah tomato merah-

Jawapan 26:
Bismillah,,perasaan ye? Alhamdulillah happy, bahagia, sedih, takut, menyampah ngn diri sendiri n marah pon ad..First,, bile masuk sem dua,,kita la kakak, kita la adik,,xde org dah nk cloroxkan *baca bersihkan* hati kita, bermuayasyah*baca bergurau mesra* dgn kita n so on la..sbb hakak2 da tinggalkan kita. tp,,kat sini ana dpt duaa point,, kene jd independent sbb dorang dah xde nak bg guideline utk kita, actions kte kene jaga sbb kita la yg melambangkan iqrac,,dorang dah xde nk tunjukkan cth tebaik kat org lain,,so, kita la yg kene jadik org tu,, n second, ana blaja canne nk letakkan pengharapan (utk clorox n muayasyah and so on tu) kpd sahabat pulak,,kirenye time ni la baru terasa kpntingan seorang sahabat,,, time ni la baru rase cam eh,,ak ad kawan yg baik giler laa,,baru je sedar,,mcm baru je kene hempap ngn batu besar sampai berdarah muka,,sentap sngt.. Sbb kdg2 kita x sedar kehadiran sesuatu tu smpai kita hilang sesuatu,, which teach me to be more hargai tntg apa yg kita pernah ad, sdg ada, dan bakal ada. N pasal Qur'an plak,, Alhamdulillah sbb dah bnyk boleh hntr,,tp makin berat nk iadah..huhu,,kdg2 rasa kesian kat sazah sbb time iadah asyik sangkut je,,,huhu lebih2 lg yg tasmik time ktt tu,,huhu..tp bnde ni la yg menyedarkan ana,,,ape target sebenarnya masuk kat Dq ni,, n bnde ni la yg buat ana makin tsabat nk habiskan jaga Quran ni.. Alhamdulillah tsumma Alhamdulillah..Tp ad jgak part sedih time xleh nk hafal,,ulang bnyk Kali tp x masuk. tp tu la yg buat kita ngn Quran lagi perghh,, macam isi n kuku,,n ad jgak yg sedih sbb ramai kengkwan yg tinggalkan kitorang..huhu. And ana bersyukur sngt2 sbb Allah pilih ana utk masuk Dq ni, jumpa kawan yg baik giler, ustazah yg sngt memahami,, Ustaz yg sporting,,hakak2 yg xpernah kurang dlm share kasih syg, ilmu n so on.. Terutamanya roomate yg sngt bg qudwah hasanah kat ana..huhu
Mostly duk kat Dq ni happy, sbb sll tenang walaupun sll homesick,,tp bila setiap kali homesick bila call umi walid smuanya jd OK balik,,heheWalaupun ad halangan n rintangan ana sll yakin yg Allah akn tlg kita, sngat2 yakin yg Dia tgh tgk kita, tahu kita, n sdg tngk ana even tgh tulis ni,,semuanya Allah yg ilhamkan,,huhu rase kerdilnya kat dunia,,xde pape pon yg milik kita,,semuanya pinjaman,,lastly,,ana sngt bersyukur Dan berterima kasih ats segalanya,,tq for everything and everyone for every single detailed things you ever done to me.
-creampuffsolid-

Jawapan 27: 
Aku makin dpt sesuaikan diri alhamdulillah, cuma x optimum masa aku utk fokus kpd tujuan aku. Dulu aku boleh rasa aku lebih rajin sekarang kurang. Dulu lagi fokus dan xlalai sekarang kurang fokus. Cuma in shaa allah hamasah aku masih takat selamat, nak tajdid je selalu 
-ismi MIM-

Jawapan 28: 
smakin semangat nk jaga quran (emoji happy) 
-masyi-

Jawapan 29: 
kalau bgi ak kn, sejak sem 2 ni ak bersyukur sgt2 sbb msih dpt stay kt dq ni.. Sbb dlu wktu sem 1 dlu, ak asyik pikir nk cepat hbis muqorrar ja.. Dan xslalu sgt mengulang n iadah.. Jd bila nk exm sem 1 hritu, byk juz yg ak terpaksa hapai balik padahal dh hapai sblum ni..so ak sgt2 brsyukur sbb lps exm syafawi hrtu dan dpt msuk sem 2..tp hakikatnya ak sgt sedih jgk lps msuk sem 2 sbb abg2 sem 3 dh kluar dtmbh pulak rmai ahli sem kita yg kluar dq.. Slalu rsa sdih sgt..ukhwah antra kita ak rsa mmg rpt sbb ak rsa ak lgi dgn korg brbnding kwn2 sk ak wlwpon tk smpi staun kita brkwn..lps ni klu ada lgi yg kluar mmg ak akn rsa down ckit..so skrg ni mood ak ngn smngat ak sntiasa turun naik ikut keadaan ngn situasi..abg2 sem 3 jgn kata pa..ak rindu sgt lebih2 lgi naqib ak tu.. Huhu.. Klu pasal hati plak ak rsa ak tkd masalah..ok ja.. Satu lgi ak nk bgtau..ak kesian pd ahli sem kita yg muqorror diaorg lambat..ak pon bknnye lju sgt..tp tula ada sorg ahli sem kita ni slalu mai jumpa ak crita psal muqorror dia.. Ak kesian la.. Dy dh usaha.. Klu bleh nti kita smua saling tolong2 ahli2 kita yg ada masalah..tk smstinya brkaitan al quran.. Tu jela kot.. 
-apa-apa pun-

Jawapan 30:
hmm.. Xtau la nak ckp ape.. Xready lagi.. Sorry.. Yg pasti ukhwah kite sume ni masih belum kuat lg, like uncomplete puzzle
-3words-

Jawapan 31: 
Bismillah.Rasa mcm sedih sbb muqarrar antara yg paling lambat. 
Tapi kalau dulu waktu sem 1, kalau ada soalan,
Nak stay ke stop? Masih ada pilihan jawapan
A- stay
B- stop
Sbb maybe boleh pergi mana2 tempat dan mohon ke. Masih belum terlambat.Sem 2, takde dah pilihan utk stop by will. Aku akan stay. Cerita slps tu, sama ada dpt stay trus atau dibuang tu, aku terima je lah nanti. Sem 2 suppose to be busy right? 22 juz. Tapi aku tak rasa busy. Sbb aku dlm keadaan selesa dan rilex2. Masih tak letakkan usaha dan daya yang setanding utk mengangkat beban yg dipikul. Rindu senior? Rindu kut. Azwar iman izzatti, abg usrah etc (walaupun x rpt pun). Ukhuwwah x nk komen. Tak mangat sgt. X down sgt.Beza sem 1 dgn sem 2:Sem satu dulu, gigih bukak youtube utk sambung drama pinochio walaupun internet waktu tu guna sim yg 2G. Sem 2 ada byk pilihan drama korea, melayu, filem inggeris, aneka anime, boleh share it drpd sape2, tapi aku tak nak. Ntah. Tak rasa dah best cam dulu. 
Aku sedih la sem 2 pindah ust halaqah. Tp aku terima je. Sbb itu yg terbaik dari Allah. At least aku cam agak gigih dan put effort lebih sikit waktu cari modal sem 2 ni berbanding sem 1. Kalau dulu cam ahhh baca 5 kali, pastu igt maksud, pastu bantai laa word arab. Kalau kene, kenela. Kalau x betul, ust x reject. Ust betulkan. Dulu nak tasmik, ust panggil dulu baru dtg. Skrg, aku gi sendiri. Dulu tasmik, mesti tiga. Skrg selalunya dua la. Pernah jugak 4. Sem 2 lah first time hantar 4 rasanya. 
Aku cam sedih gak. Antara 3 org maahad hamidiah, aku paling slow skrg. Dulu yg diterima first iv, aku sorang kut laki. Amin najmi mana dpt. Aku iv dulu dah la asy syuara'. Aku sorg je kut dpt lps satu page waktu iv berbanding amin dan najmi. Tapi aku reda je kut. Maybe waktu tu, Allah sengaja permudahkan jalan ke dq. Dulu add math trial aku C pun tiba2 A- dgn mudah. Mungkin Allah nak sucikan diri aku yg kotor. Walaupun dah sem 2 dan aku rasa mcm jeles sbb kwn2 len suma dah blaja kat U masing2, aku percaya, ini yg terbaik dari Allah utk aku. 
Aku dapat bygkan la, kalau aku terus ke U tanpa singgah DQ. Tak mustahil maksiat tu jadi hobi aku di waktu senggang. Tak mustahil aku tak baca quran setahun, even ramadan. Tak mustahil kalau aku murtad.Apa pun dalam sem 2, aku bersyukur sbb Allah masih bagi aku nafas utk hidup. Utk terus berusaha jadi hamba dan pendukung ayat suciNya. Utk terus jadi lebih baik dari yang sebelumnya. 
Moga Dia sentiasa payungi kita dengan rahmatNya yang luas.Aamiiin.
-hanif supirno-

Jawapan 32: 
jujur, jujur,diri ini tak pandai meluahkan
maaf andai ini tidak memuaskn
manusia imannya yazid wa yanqus bukan?
ada masanya rajin ada masanya culas
Hamalah quran, 
Al-quran seharusnya peletus iman, 
pembakar semangat, penawar kesedihan
tapi dan tapi ,diri ini terlalu lemah
serasa makin byk yg dihafal, 
makin byk yg hilang makin kurangnya iman, 
makin bertambahnya malas
seolah bukan menghafal dengan jiwa, 
kerana quran yg sepatutnya 'syifaaullimafissudur', 
tak terpahat dalam hati
entah, mungkin diri ini terlalu selesa
atau mungkin tujuan.,tujuan tak jelas
matlamat tak nampak,lupa niat yg paling utama
kerana Allah,kerana Allah
bukan mengejar al-habis, 
tapi seharusnya berusaha menjadi al-hafiz
diri ini selalu lupa ,ingat-ingatkanlah
diri ini selalu leka,tegur-tegurkanlah
diri ini selalu rasa lemah,kuat-kuatkanlah
kerana kita saudara, moga smpai syurga 

sori kalau tak phm haha , 
taktau nk tulis gane
ini cara ana meluahkan.., pada tulisan.. pada kata2 
-c.chi-

Jawapan 33: 
secara jujurnya aq rasa sem 2 dh start nmpk bibit2 ukhwah dlm kalangan ahli sem. Aq ingat lagi mse sem 1 abg ikhwan ckp nti kite dlm iqrac ni baru rse ukhwah yg semanis2nya hinggakan lbih manis drpd sep2 sekolah lme dlu. Dan time tu aq bisik dlm hati, kata2 tu sume tipu. Cukuplah aq ade nakama(smakj). Tapi sekarang... aq ikhlas merindui korg dan mencintai korg atas dasar iman. Aq dh x kekok nk doakan sahabat2 legolad. Dan aq cuba nk baik dgn korg sume walaupun aq tahu aq x reti bergaul. Ape2 pun sem 2 ni aq rse amat bahagia melaluinya setaip hari. Aq puas tersenyum dan ketawa. Dan yg try nk elakkan su'u zhon terhadap ahli sem. Aq harap NEWA akan menjadi prog yg plg memorable dlm hidup aq.Nasihat aq phmkn ape maksud ikhtilat dgn pom. Dan phmlah responiblity sbagai pembawa alquran sbb jgn smpai kte yg penyebab tomahan n fitnah pd budak tahfiz. Yg terakhir, thx for making my good times better n my hard times easier"
-ex halaqah-


(bersambung)..


EmoticonEmoticon