Cerita Kita 4.0



SOALAN:
APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA 
DI BUMI DARUL QURAN 


Jawapan 34: 
1) Quran semakin baik. Setelah mengalami kefuturan beberapa ketika. seseungguhnya yang mengizinkan kita utk disiplin dgn Al-Quran dan Masa hanyalah Allah. Mmg dia x bg terus. 
Tp teruskan meminta dan merayu. Allah x pernah mengecewakan hambanya.

2) ukhuwah sebenarnya ok sgt2. Aku percaya bila kita fight kita gaduh kita salah faham. Dan lepas benda tu berlaku kita cari penyelesaiannya dgn cara Rasulullah (iaitu berterus terang dan jujur) , in Shaa Allah ukhuwah menjadi lebih manis.  Sbb apa? Sbb kita lebih memahami dan menghargai rakan kita.

3) sem 2 sgt mencabar. Dgn masa yg sgt singkat dan program yg berlambak. Tp xde alasan sebenarnya utk tidak purrrforrm. Sesungguhnya Allah yg aturkan segalanya. Jadi.  Jgn pernah berhenti berharap. HANYA kepadaNYA.

4) alhamdulillah. Harap apa yg Al buat ni bleh menjadikan kita semua lebih baik. Minallah. Minannas. Fighting!
Thanks and ATB.
-kowala-

Jawapan 35: 
sejak masuk sem 2 ni, baru aq rse bahawa mengulang itu sgt penting 
-neymar-

Jawapan 36: 
aku rasa tak cukup masa dengan quran. Nak masyi 22 juzuk tu mmg mustahil lah. Ukhwah kita ok je. Takde masalah pun. 
1. Rindu sem 3, sbb depa bg motivasi 
2. Makin kurang pndai urus masa 
3. Bnyk sgt program 
4. Dulu patah hati, tp skrg dah ok 
5. Melagho bnyk
-sanjou-

Jawapan 37: 
Ape yg kte rase waktu sem2 ni....
Hmmmm...rase sedih sbb dh bape buln pgg quran...
tapi kte x brjaye nk istiqamah dgn surat cinta dri Allah....
masih x berjaye nk berakhlak dgn akhlak alquran...
Ye lah...slh sendiri kn...x mujahadah betol2
Tapi kn bile cite bab kekawan nie....Alhamdulillah iqrac sini baguih2....
subhanallah....tabik springgg. 
Semue baik2. 
N kte nk request lh kn....klu kte semue ni ade terase hati ngan sesape ke or...
x suke dgn sape2...cube tegor dye dgn care yg brhikmah....
(sebenrnye kte nk point kt diri sendiri...
Kte tulis nie sebagai peringatan tuk diri kte yg slalu leke ni)
Sbb sahabat yg baik akn jage aib sahabatnye sendiri...
Jadi kn...ape kate...
Kte semue jgn gadoh2 tau...
jgn ngumpat2...
jgn saling membenci tau....
Biaselah tu...sbb nanti akn dtg satu mase ukhwah kte diuji...
(Jadi jgn tewas ngan nafsu n bisikn iblis ok)
Takmau dah gadoh2...
Cube brlpg dade....Saling mendoakn plg pnting...

N rindu sgt2 nk org kejut kte mcm kt skola dulu...
Dulu kn....ade org yg kejot kte pukul 4 pgi ke or 5 ke ...
yg pastinye awl pgi lh....Tapi selalu nye kte tido balik. 
Tapi...tulah...just nk org ajak kte utk same2 bangon..
baru sng skit nk mujahadah bangon tido....hu..hu..
Tapikn.....Kte rindu sangat (1000x) waktu suasane sklh dulu...
Dulu setiap kali waktu solat...
akn ade org yg dtg dri bilik ke bilik n tanye..."boleh solat???n jom solat...
"Pastu akn ade kwn yg sentiase tegor n ingatkn 
(almaklumlah...diri kte ni...x bape nk baik)...
Antarenye..."(panggil nama)...mkn duduk",
 "(panggil nama)...dh solat belum",
 "(panggil nama)....ckp perlahan sikit", 
"(panggil nama)...control gelak"
Rindu nk dgr semue teguran tu lgi...
-sun-

Jawapan 38: 
Okay kita punyaSem 1 dulu xde rasa mcm seronok lg ddk sini..just tasmik je...kawan pun x brp rapat lagi..sbb tu ana asyik balik. Sem 2 ni dh okay sket alhamdulillah, rasa seronok nk mhafal n nak iadah..kawan pun smkn rapat..bru start kenal semua..homesick pun dh kurg
-flowersandblackcardigan-

Jawapan 39: 
perasaan brcmpur baur, cannot be define precisely what im feeling at that time, rasa sronok, sedih, rsa nk keluar, quran aq cmne? mngkin aq ad mslh ngn tuhan, mnybbkn aq ad mslh hadam quran, mse cmna, msa 24 jam, so what,aq ad bnyk msa, tp rsenya xspnhnya dmnfaatkn. ukhuwah..aq sntiasa cuba brbaik sangka, kdg2 smgt kdg2 down. rindu senior?? (emoji hantu kak limah). mslh hati ad je. rse mcm ni sem last aq (emoji sedih). habes. K
-dagang nusantara-

Jawapan 40: 
spnjg ana brada kt dq ni byk pgalaman yg ana dh lalui.. Pahit manis smua dh terjah... Yg manis tu sgt mnis rsanya smpai melekat hgga ke lubuk hti.. Kalau yg pahit pula tlh mgajar ana erti sbnr khidpan ini mskipun kepahitan ni sgt myakitkan. Ok. First skli ana nk ckp psl quran. Ana mgaku yg ana ni bknla seorg yg masyi.. Ana xshebat kwn2 ana yg lain.. Kdg2 ana rsa down sbb..ye la.. Muqarar lmbt.. Dh la lmbt pastu xmasyi pula tu... Ulglah byk kli pon.. Tpi ttp xingat.. Tpi stelah skian lma ana pon trfikir yg smua tu bknnya kayu ukur yg mnntukan kualiti kita sbagai seorang hamalatul quran.. Tapi yg pntg usaha kita nk mnjaga quran sbaik2 nya.. Sebab ALLAH x lihat pda kejayaan kita tpi Allah lihat pda usaha kita untk mncapai matlamat tu.. Brjaya atau gagal tu blkg kira. Yg pntg kita dh usaha, doa dan twakal..Cara Allah mnilai kita adalah brbeza dgn cara mnusia mnilai kita.. Dlm sem 2 ana mgaku yg msa dgn quran agk sikit sbb sibuk dgn mcm2 aktiviti dan ana perlu rushing2 nk cri modal n iadah.  Second psl ukhwah kat sini... Ana mgaku yg ukhwah yg trbina kat sini mmg sgt cantik dan indah. Ana sblum ni xprnh rsa kmanisan ukhwah yg srupa mcm kt dq.. Ana rsa seolah2 dihrgai walaupun ana ni byk kkurangannya.. Kwn2 smua baik dan memahami. Tapi yg ana nk luahkan bhawa jgnlah mghukum ana dgn sbb ana ni byk kkurangan dan cetek ilmu agama... Ana cma nk ckp jgnlah brbgga dgn klebihan yg kita ada krna hnya ALLAH sja yg tahu siapa yg trbaik antra kita smua. And kalau blh mgingati birthday sesama kita tu prlu mnjadi satu amalan fardhu kifayah antara kita.. Mksdnya walaupun byk org xingat birthday sseorang tu tpi skurang2nya dua tiga org pun dh ckup untk ingat and wish kpd birthday girl tu.. Bkn ape... Nnti ksian kt dia.. Sedih.Sterusnya, ana ska tgk ustzh ana syum kt ana..And then, sjk ana msuk dq ni ana dh blajar byk bnda. Antranya, ana dh pndai naik komuter.. Ana dh rse naik bas dgn kwn bile blik kmpung... G outing ke kl, rawang dgn kwn2..hehe.... Tu je kot yg ana nk share.. Xtau nk ckp ape lagi.. Ana nk minta maaf byk2 jika ada menyinggungkan prasaan sape2 yg baca ni... Trima ksih smua krana mnjadi shabat ana yg sngt memahami dan sgt sweet.. Trima kasih krna hdir dlm hdup ana.Lastly, ana nk pesan kpd shabat skalian,nnti kalau sahabat smua brada dlm syurga, crilah ana kat sana... Kalau xjmpa ana kt syurga, crilah ana dlm neraka( nauzubillah min zalik).. Dan triklah ana ke syurga untk brsma kalian dgn tali ikatan prsahabtan yg trjalin antara kita...
-sleepy hollow-

Jawapan 41: 
utk sem 2 ni alhamdulillah aku rase aku dh laju sikit ngafal. Klau time sem 1 nk hantar 3 muka pon payah tpi sem 2 alhamdulillah sng je nk hntar 4 atau 5 muka. Ukhwah aku rase ok je. Takde gadoh2 semua. Bolehla rindu gak kt senior. Takde rase down pon sbb banat sentiasa ade utk give support. Ceyy gurau2 haha. Masalah hati? Hmmm aku rase makin lama aku dah tak minat ah nk usya banat sbb it’s just such a waste of time. Bila ingat balik niat aku nk msok dq ni nk mengapal en. Ceyy padahal sem 1 dulu suka sgt usya banat en. Standard ah laki. Kalau ade jodoh, adelah. In shaa allah mudah-mudahan. Amiiiinnnn ya allah. Hahahahaha 
-kim tae hyun-

Jawapan 42: 
Aq rasa sem 2 lebih baik drpd sem 1.....sbb dpt kenal dgn lebih dlm perangai ahli legolad...pastu lbh byk masa diperuntukkan utk baca al quran berbanding sem 1....tu je lah.. Pastu rasa macm diri ni dh sedikit matang berbanding sem  lepas....
-handsome baby-

Jawapan 43: 
Sjak msuk sem 2 ni, aq rse lebih mengenali ahli2 sem. Mcm thu apa yg dia suka/ not. Tapi boleh rapat walau bukan semua dalam masa skjap.
- Determination -

Jawapan 44: 
Basmalah,in business they always say that "change is a constant". 
but life is no different," change is a constant, 
either you change by CHOICE or syaitan will change you by FORCE"
-Chairman-
(jawapan setelah dipujuk)


(bersambung)...


EmoticonEmoticon