Berubahlah…


Bismillahirrahmanirrahim



“if you don’t change by choice, the devil will change you by force”

Ku petik satu kata-kata seorang raja yang mampu menegur rakyatnya dengan kiasan yang begitu dalam dan analogi yang pasti tidak akan memberi kesan kepada sesiapa pun, gementar untuk menegakkan yang hak dan menjatuhkan yang batil, malu dan takut akan muka rakyatnya yang akan melihatnya dengan sinis kerana nasihat itu keluar daripada seorang raja yang penuh dengan kesilapan, kelemahan, dan kecelaan. akan ku kupas nasihat ini dengan kupasan keberanian dan kebenaran. Akan aku mengambil-alih malik yang lemah ini dengan tulisan kejujuranku….


“if you don’t change by choice, the devil will change you by force”

 Adakah saya, penghafaz quran perlu berubah? Apakah yang lebih baik dari orang yang sentiasa mengulang hafazan? Kira ok la aku nak bandingkan dari orang yang dekat luar sana”. Inilah soalan-soalan yang sering diungkapkan oleh kita semua. Kita telah dibuai dan dibelai dengan kebajikan dan kebaikan yang kita sendiri buat. Hakikatnya, kita telah dibelai dengan bisikan yang direjam dan dirabun dengan perasan cukup dan selesa dengan keadaan sekarang. Kita lupa dengan dosa-dosa dan kelemahan kita sendiri, lupa dengan kutukan dan umpatan yang direka, lupa dengan kebaziran masa, lupa dengan kebebasan dalam ikhtilat, lupa akan perasaan orang lain, lupa akan sifat selfish kita, lupa, lupa, lupa dengan kezaliman kepada diri sendiri.


“dan demikianlah Kami jadikan kamu umat wasata”

Aku menyesal kerana pernah ku petik ayat ini untuk menjustifikasi keadaan aku sekarang. “kita mestilah menjadi seorang yang seimbang dan sederhana, Islam mengajar kita untuk berpada-pada”, alangkah silapnya tafsiranku pada kalimah suci ini. Aku telah berdusta dengan diri sendiri dan juga kepada orang lain kerana Islam tidak pernah mengajar kita untuk berpada-pada dan relax dalam usaha, jadi orang biasa-biasa dalam imtihan, jadi sederhana dalam berdakwah. Sesungguhnya kesederhanaan jauh sama sekali dengan keseimbangan, medium is not balance, kerana kesederhanaan dalam usaha ialah malas. Hakikatnya Islam mengajar untuk push ourselves, constantly changing to the better, be the best in everything without neglecting hak Allah, Rasullah, ibu bapa, guru-guru dan sahabat-sahabat. We should be number one, that is wasatiah


“every marathon starts with a single step”

wahai rakan-rakanku yang menggelar dirinya penjaga al-quran, duta al-quran, ahlul quran, mari kita sama-sama berubah. Berubahlah, berubahlah walaupun satu langkah ke hadapan, berubahlah dengan panduan al quran dan sunnah. Sebaik-baik kita pun masih perlu berubah. Forget bad deeds, we still make mistakes in our good deeds. Dan sejahat-jahat kita pun, Allah tidak pernah tutup pintu rahmat dan maghfirah untuk kita, kita yang tutup pintu rahmat dan maghfirahNya. Allah tidak lupa dengan kita melainkan kita lupa Allah dahulu. Allah tidak pernah jauh melainkan kita yang menjauhkan diri dari-Nya...


dakwat penaku semakin kering, keberanian aku semakin pudar, sampai di sini luahan seorang rakyat yang meyesal kerana tidak mampu untuk menggunakan kuasanya dan pengaruhnya untuk kebaikan, tidak menjadikan tempat dan biah ini medan tarbiah dan perjuangan sebaliknya dijadikan tempat ini medan kebebasan dan kesenangan serta kemaksiatan. Aku sedar tulisan ku ini hanya akan dijadikan seperti angin yang lalu dan menyapu wajah si pembaca begitu sahaja. Ini sahaja yang aku mampu untuk setakat ini. Sekurang-kurangnya usaha kecil ini akan aku buat sebagai tebus kepada sesalan dan kesilapan yang menggunung ini…


Berubahlah…




Anak emas..

THROME 2.0 (BANAT)




Alhamdulillah, Throne of Masyi (Throme) kali ke-2 telah berjalan dengan jayanya pada 21 Oktober 2015. Berikut ialah keputusan perlawanan:


๐Ÿ‘‘KEPUTUSAN RASMI THROME 2.0๐Ÿ‘‘


๐Ÿ’– LEVEL 1 ๐Ÿ’–
๐Ÿ† 1st place - Nur Farhana Mohd Majdy
๐Ÿ† 2nd place - Nafisah Abdul Aziz
๐Ÿ† 3rd place - Nur Farah Wahida Shahudin 


๐Ÿ’• LEVEL 2 ๐Ÿ’•
๐Ÿ† 1st place - Siti Aisyah Mohd Anuar
๐Ÿ† 2nd place - Syamimi Zulkarnain
๐Ÿ† 3rd place - Masyitah Shaharuddin


❤ HALAQAH TERBAIK ❤
๐Ÿ† 1st place - Halaqah 3 Ustazah Fairuz (Busyra)
๐Ÿ† 2nd place - Halaqah 1 Ustazah Farikha (Quranic Heartbeat)
๐Ÿ† 3rd place - Halaqah 2 Ustazah Haila (Jilul Quran)


Dear legolass, jom kita sama-sama memperkasakan lagi iadah! Throme hanyalah satu wasilah dan wadah supaya kita menjaga al-Quran dengan sebaiknya dan bukanlah satu ukuran atau matlamat. Moga usaha kita untuk menjaga ayat-ayat cinta-Nya diredhai oleh Allah s.w.t. 

Allahumaj'alna min hamalaatil Quran. Amin..


"Iadah BUKAN Sampai MASYI, tetapi Sampai MATI"


Dear Legoes, Never Lose Hope. Be Positive.




As Muslims living in the modern world we have to interact. Today is not a time for isolation. The world needs good people to step up and make a stand, have a voice and be a power of good, and as individuals our faith increases when we live Islam, not just talk about it.

This means obtaining an education, finding a career, doing voluntary work and mixing with the people who come our way. However, this does not mean simply soaking up the attitudes and behavior of those around us. Everything has its limits and in life, we have to know ours.

Once we realize that our role is to be part of what is happening around us, we have taken the first step. If there is harm or injustice we have to do our best to remove it and help make a change.


How to Be Positive?

If there is poverty we have to give. If there is ignorance we have to advise. And at all times we have to be patient, friendly, sincere and God-fearing. We do not live in a perfect world and it is obvious that there will be times when we will meet with ridicule, and even hostility.

Unfortunately, this kind of behavior even happens within the Muslim community, especially if we are campaigning against cultural attitudes and behavior.

What should we do? First, we have to keep our course. We can do this if we know ourselves; what we are trying to do and why we are doing it. Second, we have to recognize when our efforts are fruitless and be able to humbly and kindly just walk away. Third, if we have another chance to return to our endeavor, we should jump at the chance.


Stres



Siapa yang tak pernah stres kat dunia ni kan. Sokay its not a big deal. Kita tengok ia dari perspektif yang positif. Pentingnya stres ni umpama perlunya badan kepada pain receptor. Lets say korang tengah masak sup daging pastu terhiris tangan dan korang tak perasan. Tetibe bila orang nak makan nampak jari. "Eh ni sup jari ke apa ni?". See! Kalau ada pain receptor tadi kan dah selamat jari tu walaupun pedihnya luka terhiris.

Jadi boleh dikatakan stres ni umpama kayu ukur kemampuan badan dan otak kita.

Stres & Akibatnya

Tapi, bahaya tahu kalau overstres.

Lazimnya, sistem imun dapat mempertahankan tubuh dari penyakit. Namun, stres boleh melemahkan sistem imun. Jika ini berlaku, individu berkenaan akan lebih mudah mendapat penyakit berbahaya seperti kanser dan masalah jantung. Lagi² kalau dia sedang menghadapi masalah kesihatan, ianya boleh memburukkan lagi keadaan.

Kita tahu penyakit jantung antara penyebab kematian terbesar di dunia. Antara simptom penyakit jantung ada kaitan dengan stres. Peningkatan tekanan darah yang mendadak dan debaran jantung berterusan adalah antara tanda²nya.

Stres & Cara Mengatasinya


1. Pemakanan yang Betul
Makan makanan yang betul membantu kita menghadapi cabaran kehidupan seharian. Pastikan anda tidak terlupa untuk makan pada waktu makan agar anda mempunyai tenaga yang cukup untuk melaksana tugas seharian. Pada masa yang sama, mengambil diet yang seimbang akan menjamin tubuh mendapat zat makanan yang diperlukan. Justeru pastikan anda mengambil makanan yang menyumbang kepada kesejahteraan anda. Ambil protein, vitamin B (B6 dan B12), asid folik dan mineral.

2. Jangan Membebankan Diri
Kadangkala seseorang itu terlalu bercita-cita tinggi dan terlupa akan kemampuan diri. Justeru penting untuk kita mengelak diri dari mengambil tugas lebih dari yang mampu dilaksanakan. Laksanakan tugas sedikit demi sedikit. Pecahkan tugas yang besar kepada beberapa tugas kecil yang boleh diselesaikan dalam tempoh yang lebih pendek. Dengan cara ini, ia akan meringankan beban tubuh dan minda kita.

3. Berehat
Jika anda selalu sibuk dan tidak cukup tidur, fikir semula baik-baik. Badan kita perlu rehat selepas bekerja untuk beberapa ketika. Justeru jangan biarkan seminggu berlalu tanpa rehat dan tidur yang nyenyak. Cubalah ambil cuti selepas melaksana beberapa siri tugas berat. Mendengar musik klasik yang baik atau mengambil masa untuk bersendirian dan merehatkan minda akan membantu kita dalam jangka masa yang panjang.

4. Berinteraksi dengan Keluarga dan Rakan
Adalah bagus menjadi seorang yang kuat kerja. Namun begitu jangan lupa, sebagai seorang manusia kita memerlukan sokongan orang di sekeliling kita. Pastikan anda meluangkan masa untuk melakukan aktiviti masa lapang bersama famili dan juga rakan-rakan. Ini akan menghilangkan sebarang kerungsingan yang bermain di minda. Dalam masa yang sama ianya akan menolong anda membina pandangan positif apabila anda kembali bertugas.

5. Solat & Zikir
Tambahan pula, kita sebagai Muslim, Allah telah menjanjikan kita ketenangan dalam mengingati-Nya

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia."
Ar-Ra'd :ayat 28

"Dalam konteks mental, otak didapati mengeluarkan gelombang alpha yang agak jelas ketika sujud. Gelombang alpha ialah gelombang yang melambangkan ketenangan" buku Solat Kebaikan Dari Perspektif Sains (Universiti Malaya, 2009).

Kajian profesor Dr. Herbert Harvard Benson pada 1967 ke atas 36 orang yang bermeditasi mendapati mereka menggunakan oksigen 17% lebih rendah daripada biasa, jantung mereka berdenyut lebih rendah daripada kadar yang biasa, dan gelombang theta dalam otak meningkat dengan jelasnya.

Gelombang theta adalah gelombang otak yang wujud apabila seseorang berada di saat yang amat menenangkan terutamanya ketika hampir terlena. Tambahan beliau meditasi mampu mengawal tekanan dan menjadikan seseorang lebih tenang lagi ceria.

Solat serta zikir dan khusyuk boleh diibaratkan seperti meditasi yang melebihi meditasi biasa. Maksudnya dalam solat dan zikir yang dilakukan secara khusyuk memang terdapat unsur-unsur meditasi, tetapi ia berbeza dengan meditasi biasa kerana solat dan zikir yang dilakukan oleh umat Islam ialah suatu ibadah. Kalimah zikir yang disebutkan adalah pilihan Allah dan Rasul, bukannya pilihan manusia biasa, dan ketenangan yang bakal diperoleh adalah ketenangan kurniaan Allah. Justeru, ia lebih istimewa berbanding meditasi biasa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stres sebenarnya boleh membunuh tetapi ianya tidak perlu begitu. Penting untuk seseorang itu mempunyai kawalan ke atas kehidupannya. Lindungi diri dan kesihatan dengan mengamalkan langkah-langkah yang akan membantu mengurus stres dengan baik

Cerita Kita 1.0

ROAD TO NEWA
Kawan-kawan kita ni ada mcm-mcm jenis kan? 
Ada yg jenis happy go lucky, ada yg pendiam, 
ad yg jenis xde perasaan, ad yg jenis pendam, 
ad yg jenis versatile, ad yg jenis terlebih rajin dan terlebih baik, 
ada yg sporting, ad yg thiqoh,
ad yg shy shy,ada yg shyton dan sebagainya. 
Alangkah baiknya jika kita saling tahu-menahu tentang isi hati 
rakan-rakan sepanjang perjalanan perjuangan kita,
agar kita dpt menambaik segala pahit manis, kekurangan dan kelebihan dlm ukhwah kita.

We have been together for 9 months. Rowing the same boat towards the same journey. For the first five months, we have brotherbear and sisterbear to help us. But now, kita cuma ada kita Legolad and Legolass. So pastinya ada sesuatu yg lain kan antara sem 1 and sem 2?Jarang kita ad masa nak share2 dgn kawan-kawan apa yg kita rasa kan?
Jom layan....




SOALAN:
APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA 
DI BUMI DARUL QURAN 

Jawapan 1: 
Hepi dkt sni (thumbs up 3x). Rse syukur sbb ad kat sni. Bleh kukuhkn lgi quran sblom kluar dq, nk hadapi dunia luar. Syukur dpt berguru dgn ust-ustzh yg hebat
-WHAN-

Jawapan 2: 
Alhamdulillah all is well so far #ikhlas dari sudut hati. All is well tu jawapan paling spontan haha (emoji ketawa). sy sgat gmbira di dq 
-turqoise-

Jawapan 3: 
rindu senior..usrah..hmmm. (emoji tidur) yg len smua ok. 
-paksu-

Jawapan 4: 
first rasa bersyukur n happy coz dpat stay utk sem 2.. Then masa rse suntuk sngat nk cari modal lg nk ngulang lg kene pilih betul2.. Ukhwah masih mntop dn kite makin rapat melalui gerak kerja n organisation..semngat still strong..nk kate rindu senior tu x sngt laa sbb x rpat sngat btw ade korang semua dh ckup utk hilang rasa bosan..lain2 prob xde rasenye cume dr segi hafalan mmg down betul..
-mr perfect 10-

Jawapan5: 
sy punya perasaan mase sem dua sangat berbeza dengan sem satu. Masa sem satu, rasa awkward gila. Yelakan dahla orang yang paling lasttt daftar masuk sbg budak sijil gen 16 ni kan. Rasa mcam sangat terkebelakang. Yela korang sume da kenal, dah lalui minggu haluan siswa. Jadi hm camtu la. Dahla sy ni jenis yg xbyk sgt cakap. Mgkin ad je yg aggp sy sombong. Takpe saya tak kesah. Tp sy perlu masa nk sesuaikan dri. Mcm cultural shock kan tetiba masuk terus kene tasmik. Dahla kita ni xpernah hafal. Kena hantar pulak empat page sehari. Kuiah semua tu. Saya sedih sgt sebab sy tasmik hari hari selalu xlancar (ni mase sem satu). Serious rasa down gila. Tp acts cool jela kan sbb fikir Allah nak uji. Sy kalau rse gitu sy cont kekwan lama, cikgu2, ustzh. Rasa la terubat sikit. 
Dalam sem dua, rasa happy laa. Sbb da boleh sesuaikan diri, dpt halaqah pulak paling sporting alhamdulillah. Tasmik pun xdela mcm dlu. Alhamdulillah. Kalau rse down pun ad roomate upkan balik haha. Rasa bersyukur sbb dpt masuk dq. Dapat kenal adikberadik semua. Alhamdulillah. Dapat dekat dgn quran. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
-annoying-

Jawapan 6: 
secara rasmi aq ckp prasaan aq sem 2 rasa lbih smgt dr sem 1, entah dr mana rasa smgt nk tasmik ngn iadah. Tp cm biasa aq xbleh lg nk jadi mcm korg sume, masyi. In shaa allah aq nk gak trgolong mcm korg sume. Quran aq kdg2 aq rasa down bila tgok korg masyi & time iadah, kdg2 aq up bila aq tasmik. Masa aq, time aq tenang rasa luas je masa, time aq resah rasa smpit je masa. Ukhwah kita, aq xthulah. Tp aq rasa mcm mkin jarak je aq ngn korg, sbb aq nmpak tasmik ngn iadah je. Masalah hati, ye aq tgh nk hilgkan rasa hubbu dunya ni.. Rasa nk mewah ttibe muncul..rasa nak lagha pun muncul..
-anonymous-

Jawapan 7: 
hm aku rase mse dh masuk sem 2 ni mcm agak sibuk dan rase mmg susah nk cr masa yg betul2 dgn quran. Kadang2 ade je masa cuma nya malas la apa la and something like that la. Tp yg bestnya pasal sem 2 ni rse kite je ade kat sini hahaha. Thun depan kan dh ade adek kan so msti akan lagi busy la. Hmm ntah la. Bila memikirkan iadah yg tk teratur sgt ni, tk rse bangga pun untuk cakap kita dh hafal berpuluh juz sedangkan juz 1 pun masih tk masyi lagi (emoji sedih) hmm tu je la nk kongsi. Doakan aku ye. In shaa allah kite usaha sama2 untuk kalam Allah ni 
-purple-

Jawapan 8: 
ntah le. Ak pun xtau nk ckp ak rasa ap. Tp happy gak sbb quran dah stabil skit. Ad beza dr sem 1. Ak dh jwblah soalan kau, dah kau suruh paling spontan. 
-Li-

Jawapan 9: 
aq susah nk mengulang..juz 1-10 dh lama x mengulang, dlm 3 bulan. 
Masalah dngn kwn2..NEVER! Aq rasa mcm makin serasi 
-abang hensem-

Jawapan 10: 
ntah aq rasa da futur.. Aq rasa mcm mnysal plak hafal banyak2 tpi xingat...hmm. Ukhwah ok je.. Tpi ade sometimes tuu..klu org xnk dgr nasihat kita..kita jgn down..biasa lah ade manusia yg boleh terima nasihat..tpi ade jgak manusia yg lmbat terima nasihat..aq rse mcm nk masuk awl plak uia..hahahaha (emoji coklat kisses) org yg da khatam rasa sakitnya nk mengulang..nnti lpas abis hafal semua..
kau rasa ni. 
-hawking-

Jawapan 11: 
Dlm sem 2 nie, dh mula sbuk dgn kerja.. huhu.. bila dh sbuk dgn kerja, muqarar jd tunggang langgang.. dg la muqarar lmbt, yg dh tasmi xigt plak.. time tu bru la nk mnyesal, knp sem 1 aku x mngulang bg masyi btol2.. Bila dh mula gerak kerja, cbrn trbesar slain drpd nk kena bhgi masa, is cbrn nk jaga hati.. lg2 bila dpt timb yg sedap mata mmndg.. huhu.. bnd nie kdg2 org xamik berat.. sllu org kata, gurau je, bila sbut psal banat.. tp sbnrnye kita nk nafikan ap yg sbnrnye dlm hti.. pasti ad prsaan yg xprlu ad dlm gurauan melibatkn banat.. haha.. Bila dh bnyk mslh, mula la jdkn alsn muqarar lmbt, xmasyi.. hakikatnya, kita yg xsdar kslhn dri, xnk usaha yg trbaik, dn hanya mncipta dn mnggunakan ksmptn kerja sbgai alsn.. So, nsht utk kita brsama, ikhlaskn niat, sdarkn dri, ap bnd yg lbh aula.. psal hati nie, sama2 la doa kita smua dpt jaga hati.. bkn banin sje, banat pun..
-Mr Brown-




(bersambung)....

Cerita Kita 2.0



SOALAN:
APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA 
DI BUMI DARUL QURAN 

Jawapan 12: 
klu tnye ana, ana rse sjk sem 2 ni bru blh sesuaikan diri dgn dq, btul2 selesa ddk kt dq. Psl roomate ana rse bersyukur, alhamdulillah dikurniakan roomate yg mmahami, baik & hormat ana. Psl quran, alhamdulillah ana x prnh rse putus asa/fedup dgn quran. Doakan ana dpt khatamkan sem ni jgk. Psl mknn & evrything tu ok je. Cma ana rse bengang je dgn hep skang ni sbb ssh sgt nk balik umah wlupun umah kt selagor je, x mcm sem lps. Apapun, i always support bpis movies. Bestt (thumbs up). Keep it up. Hilg skit lah rse rindu nk balik tu. 
-halamatul quran-

Jawapan 13: 
sgt sibuk dgn tugas ekon..aq rase mcm nk bhenti ekon..nk jd zero blik.. Quran mmg sibuk nk jga.. Program bnyak.. Rindu usrah brsame naqib dlu.. Aq rse rapat dgn org yg hatinya gmbira..aq rse jauh dgn org yg slalu mnyepi atau xckp bnyak..aq harap smua blh lh bljr tegur mnegur antara kita.. Kita hdup msyarakat buatlh mcm dlm msyarakat.. Akhir skali..aq hrap hbungan kita kuat dn kita x stress (selalu marah) sbb stress blh mngganggu pertimbangan dn kputusan yg spatutnya dh betul 
-ceo ekon-

Jawapan 14: 
aq rase ukhwah antara sep kita kureng la skit.. tu je kot aq rase sedikit kepincangan..in shaa allah Al-Quran tu legolad semua hebat2 blaka 
-hamba Allah-

Jawapan 15: 
sem 2 ni best senanye,, yela klu nk happy, kne rase sedih dulu kn (inside out+emoji senyum). Masa pack sgt1000x,, kelas, meeting, usrah, whatsoever. Kdg2 klu satu hri tu kosong rse pelik. Tp tu sume mgajar kite hargai masa yg ade. Dulu mse em 1, hafal quran dgn rse yg tak brp feeling sgt...skrg bile da bjuzuk2 hafal,, bile selak2 rse puas sgt,, rse nk bsama dgn quran tu spnjg masa. Bile sem 2,, duduk due org satu bilik,, rindu jugak nk 4 org,, sorg takde ade 2 lg,, meriah sket,, tp bile ruet take,, sibuk juga trcari2,, mgjar kite mghargai kwn yg ade. Sem 2 ni still lg homesick,,kpala makin srabut sbb progrm sume kne handle sndri,, takde akk2, takde follow the flow je. Tp takpe,, cabaran tu brmaksud lps tu ade senangnye,, rse mcm stahun stgh kt dq penuh dgn mixed feelings, mujahadah yg tramat tggi mglahkan spm. Tp takpe,, mana bole Allah biar hamaalatul quran tnpa sbrg cabaran kn (emoji senyum). Rse takut nk tggu adek2 masuk,, tp takpe,, Allah akn tlg,, tu je yg mmpu tngkan dri. Moga Allah bntu kite sume..stay with quran okeh.
-0518-

Jawapan 5: 
hm. Sem 2 takda rasa apa, heartless haha tapi boleh la rasa yg dari segi quran tu rasa lain sikit dari sem 1. Macam dah dapat la cara sendiri untuk cari modal,iadah. Masa pulak even banyak program tapi dah makin pandai uruskan masa la haha. Ukhwah tu lain sangat sebab masa sem 1 macam tak kenal sangat pastu tak banyak sangat gelak ketawa sebab semua fokus je kan sebab junior kan memang cmtu (emoji hantu kak limah) naik sem 2 rasa la bonding sikit. Mungkin sebab dah banyak program. So dah biasa dengan semua orang. Bukan iqrac je, diploma pun bonding sekali. Tempat of course la bilik lgi seronok dari sem 1. Walaupun bilik selalu bersepah, tapi lagi selesa la dari sem 1 hahaha makanan biase je tapi air hamid memang sentiasa dehearty (love). Dah taktau nak cakap apa sebab kesimpulannya: heartless, hahaa tapi ok je. Everything is much better than sem 1 (emoji senyum)
-chan-

Jawapan 16: 
ehh..haha..aq stress la..aq ni byk sgt perempuan minat..xtau nk plih mne..susah jugak erk jdi bdk hensem ni. Knape rmai sgt perempuan minat kt aq..(emoji sedih) ape tips ko utk elak drpd diminati?? 
-F&N-
***jawapan buat F&N: bila kita ikhlas jaga diri dan hati kita kerana Allah, Allah akan mudahkan kita. Allah sendiri akan jaga kita kalau betul kita ikhlas berusaha nak jaga diri (emoji senyum)***

Jawapan 17: 
k,, sry aq x tau nak respon ape 
-chairman-

Jawapan 18: 
Masa sekolah dulu, tak biasa dgn 'strugle2 ' ni . 
Pastu bila masuk DQ, yang mana Quran , mmg perlukan 'strugle ' jiwa dan raga.. 
mmg payah nak catch up.
 So mmg agak hancur la sem1. 
Jadi masuk sem2 mmg dgn semangat luar biasa menyengat lah. 
Nak tunjukkan kemampuan diri yg sebenar la konon. Dgn pgg jawatan lagi. 
Mmg perassan masuk sem2 ni semangat lah. 
Quran , x boleh terang dgn kata kata. Biar hubungan aku dgn AlQuran,  kekal rahsia. 
Antara kitorg berdua. 
Sbb bagi aku sebenarnya, hubungan dgn quran ni, hubungan dgn manusia , 
hubungan dgn persekitaran kita... 
semuanya kembali pada hubungan kita dgn Allah . 
Hebat cinta kita pada Allah. Hebat lah cinta dgn Quran,  hebatlah ciri ciri kepeibadian.
 So setakat ni, masih mencari cinta Allah yg sejati...  banyak langha. 
Byk duniawi, sbb itu tak masyi masyi.
 Masa aku. Hoho haha hihi. Sudah terjawab. 
Satu yg aku suka sem2 ni. Ukhuwahhh kita... cenggini (thumbs up 7x) haaa . Rasa kan ?
 bila ukhuwah kerna ilahi . In Shaa Allah tiada berganti , hingga mati .
Mangat ke down? Mangat la.. ehh tapi kdg down jugak. 
Mangat bila dpt hantar byk. Down bila lupa byk .
Senior? Sorry to say... only for my naqibs yg betul betul rasa kehilangan. Mungkin ada silap dimana mana. Jadi, minta sgt gen16 , bina cinta dgn junior nnt.
 Masalah hati?  Kompom ada . Tapi , biarlah rahsia.
Cuma satuu. Cinta tu bahaya. Kalau belum masa. Mmerosakkan. Menyakitkan. Memalukan .
Please gen16. Please elakkan.
 Satu masalah gen 16 , trlalu byk duniawi. Kita sedar. Tapi.. kurg usaha kendiri. X cukup hayati konsep jihad sejati. Sedar akan jadi pemimpin bila besar nnt . Tapi mungkin, hati dah mati. 
Ya Allah, bersihkan hati kami 
-Roy-

Jawapan 20: 
Jujur, sem 2 baru nak bertatih balik iadah.. Baru kesungguhan tu ada sbb rasa tak ingat lagi dgn qur'an. Sem 2 baru jadi sungguh2 sampai susah nak jumpa kawan lain. Sedih jugak, tapi terpaksa sbb diri masih lemah. Kalau dah mula fed up or rasa malas mula menyelubungi diri, sekarang orang2 yang dikira masyi menjadi pendorang. Nak jadi macam diorang. Nak iadah tutup quran, lancar je baca. Roommate sehati sejiwa, awesome. Makanan ok. Elaun ok. Semua ok. Diri pun kena makin kuat. Tak boleh lemah mcm sem 1 lagi. Lupa plak, kawan2 pun ok. Ukhuwwah makin terasa. Kat sini, baru rasa betapa manisnya ukhuwah.
-banat berjubah-

Jawapan 21: 
perasaan aq, smakin....ntahla. Hepi campur berat campur sdih sket 
-tajur-

Jawapan 22: 
Aku ada masalah. Aku sejak masuk sem 1 lagi aku ragu2 lagi aku ni boleh bawak ke tk, aku ni dah lah hafal lambat. So bile naik sem 2 nie aku mcm tk semangat srbab 22 juz bayak, plus yg sem1 punya aku tk igat. Ntah lah
-fms-


(bersambung)...

Cerita Kita 3.0


SOALAN:
APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA 
DI BUMI DARUL QURAN 


Jawapan 23: 
aq dr sem1 lgi aq dh risau dgn suasana sem2 ni. Selalu aq tnye diri aq.. “ehh bole ke aq hbiskan muqarrar ni..emm sempat ke..klo sempat pon..igt ke aq??..mcm mne pekse nnty..berapa pointer aq?? Emm dhur sani kah aq??..emm adakah sem2 ni sem last aq kt dq??..haha..tu la antara soalan2 yg bermain kt pikiran aq..soalan tu masih lgi bermain kt pikiran aq..sblom msok sem2..n bile dah msok sem 2..soalan2 tu masih lgi bermain di benak pikiran yg membuatkan aq bercelaru dan x menentu..ke manakah aq hendak tuju?? Hoho sje je mengayat (emoji happy) tpi bwt mse ni..aq still risau la tkot xsempat hbis muqarrar..n tkot xsempat nk igt sblom exam..n sblom pejamnye mata smpai bebila (emoji shock).. Emm nauzubillah..harap kite sume sesame dpt la istiqamah dlm usaha mnjaga n membawa alquran..pergaulan dlm kalangan iqrac in shaa allah ok..
-F&N-
(kali kedua)

Jawapan 24: 
quran terabur cket. Masa mcam biase je. Ukhwah nampak mcm ok. Mngat masih mangat g. X rindu pon abg senior. Masalah hati..hrmm.. Kapel xde pon 
-need not 2 know-

Jawapan 25: 
Sepanjang sem 2,banyak betul dugaan. First,aku bersyukur sbb Allah tahu aku mampu nk hadapi dugaan,tu sbb DIA uji aku. Aku susah sgt nk bahagikan masa,antara iadah & modal. Biasa r,modal aku x mcm org lain,laju mcm ferrari,aku ni lmbt mcm kura2..hehehe,itulah,aku susah nk iadah,nk hantar modal bebanyak sbb mk kejarkan muqarrar. Tapi,chillek r,aku banyak giler nangis,tapi pastu terus naik semangat balik. Terus nk berusaha. Itulah aku. Haha. Dgn bergerak kerja lgi,susah nk jaga hati uolls. Huhu. Tapi aku ni insan yg x berapa kuat,tapi paksa kuatkan diri jugaklah. Aku sentiasa percaya yg aku mampu. Itu je. Dan kalau aku yg lemah ni pown boleh memampukan diri,korang yg kuat2 ni 4sure takda masalah kan..Oklah,aku sayangkan kurek sangat2,termasuk yg dh keluar. And aku harap yg semua org akan berusaha dgn AQ masing2. Aku akan sentiasa doakan kawan2 aku. Utk diri aku sendiri,aku akan sentiasa menghargai setiap kesusahan yg aku lalui sepanjang aku berjuang kat sini. Itu yg pasti. Xoxo,
-Buah tomato merah-

Jawapan 26:
Bismillah,,perasaan ye? Alhamdulillah happy, bahagia, sedih, takut, menyampah ngn diri sendiri n marah pon ad..First,, bile masuk sem dua,,kita la kakak, kita la adik,,xde org dah nk cloroxkan *baca bersihkan* hati kita, bermuayasyah*baca bergurau mesra* dgn kita n so on la..sbb hakak2 da tinggalkan kita. tp,,kat sini ana dpt duaa point,, kene jd independent sbb dorang dah xde nak bg guideline utk kita, actions kte kene jaga sbb kita la yg melambangkan iqrac,,dorang dah xde nk tunjukkan cth tebaik kat org lain,,so, kita la yg kene jadik org tu,, n second, ana blaja canne nk letakkan pengharapan (utk clorox n muayasyah and so on tu) kpd sahabat pulak,,kirenye time ni la baru terasa kpntingan seorang sahabat,,, time ni la baru rase cam eh,,ak ad kawan yg baik giler laa,,baru je sedar,,mcm baru je kene hempap ngn batu besar sampai berdarah muka,,sentap sngt.. Sbb kdg2 kita x sedar kehadiran sesuatu tu smpai kita hilang sesuatu,, which teach me to be more hargai tntg apa yg kita pernah ad, sdg ada, dan bakal ada. N pasal Qur'an plak,, Alhamdulillah sbb dah bnyk boleh hntr,,tp makin berat nk iadah..huhu,,kdg2 rasa kesian kat sazah sbb time iadah asyik sangkut je,,,huhu lebih2 lg yg tasmik time ktt tu,,huhu..tp bnde ni la yg menyedarkan ana,,,ape target sebenarnya masuk kat Dq ni,, n bnde ni la yg buat ana makin tsabat nk habiskan jaga Quran ni.. Alhamdulillah tsumma Alhamdulillah..Tp ad jgak part sedih time xleh nk hafal,,ulang bnyk Kali tp x masuk. tp tu la yg buat kita ngn Quran lagi perghh,, macam isi n kuku,,n ad jgak yg sedih sbb ramai kengkwan yg tinggalkan kitorang..huhu. And ana bersyukur sngt2 sbb Allah pilih ana utk masuk Dq ni, jumpa kawan yg baik giler, ustazah yg sngt memahami,, Ustaz yg sporting,,hakak2 yg xpernah kurang dlm share kasih syg, ilmu n so on.. Terutamanya roomate yg sngt bg qudwah hasanah kat ana..huhu
Mostly duk kat Dq ni happy, sbb sll tenang walaupun sll homesick,,tp bila setiap kali homesick bila call umi walid smuanya jd OK balik,,heheWalaupun ad halangan n rintangan ana sll yakin yg Allah akn tlg kita, sngat2 yakin yg Dia tgh tgk kita, tahu kita, n sdg tngk ana even tgh tulis ni,,semuanya Allah yg ilhamkan,,huhu rase kerdilnya kat dunia,,xde pape pon yg milik kita,,semuanya pinjaman,,lastly,,ana sngt bersyukur Dan berterima kasih ats segalanya,,tq for everything and everyone for every single detailed things you ever done to me.
-creampuffsolid-

Jawapan 27: 
Aku makin dpt sesuaikan diri alhamdulillah, cuma x optimum masa aku utk fokus kpd tujuan aku. Dulu aku boleh rasa aku lebih rajin sekarang kurang. Dulu lagi fokus dan xlalai sekarang kurang fokus. Cuma in shaa allah hamasah aku masih takat selamat, nak tajdid je selalu 
-ismi MIM-

Jawapan 28: 
smakin semangat nk jaga quran (emoji happy) 
-masyi-

Jawapan 29: 
kalau bgi ak kn, sejak sem 2 ni ak bersyukur sgt2 sbb msih dpt stay kt dq ni.. Sbb dlu wktu sem 1 dlu, ak asyik pikir nk cepat hbis muqorrar ja.. Dan xslalu sgt mengulang n iadah.. Jd bila nk exm sem 1 hritu, byk juz yg ak terpaksa hapai balik padahal dh hapai sblum ni..so ak sgt2 brsyukur sbb lps exm syafawi hrtu dan dpt msuk sem 2..tp hakikatnya ak sgt sedih jgk lps msuk sem 2 sbb abg2 sem 3 dh kluar dtmbh pulak rmai ahli sem kita yg kluar dq.. Slalu rsa sdih sgt..ukhwah antra kita ak rsa mmg rpt sbb ak rsa ak lgi dgn korg brbnding kwn2 sk ak wlwpon tk smpi staun kita brkwn..lps ni klu ada lgi yg kluar mmg ak akn rsa down ckit..so skrg ni mood ak ngn smngat ak sntiasa turun naik ikut keadaan ngn situasi..abg2 sem 3 jgn kata pa..ak rindu sgt lebih2 lgi naqib ak tu.. Huhu.. Klu pasal hati plak ak rsa ak tkd masalah..ok ja.. Satu lgi ak nk bgtau..ak kesian pd ahli sem kita yg muqorror diaorg lambat..ak pon bknnye lju sgt..tp tula ada sorg ahli sem kita ni slalu mai jumpa ak crita psal muqorror dia.. Ak kesian la.. Dy dh usaha.. Klu bleh nti kita smua saling tolong2 ahli2 kita yg ada masalah..tk smstinya brkaitan al quran.. Tu jela kot.. 
-apa-apa pun-

Jawapan 30:
hmm.. Xtau la nak ckp ape.. Xready lagi.. Sorry.. Yg pasti ukhwah kite sume ni masih belum kuat lg, like uncomplete puzzle
-3words-

Jawapan 31: 
Bismillah.Rasa mcm sedih sbb muqarrar antara yg paling lambat. 
Tapi kalau dulu waktu sem 1, kalau ada soalan,
Nak stay ke stop? Masih ada pilihan jawapan
A- stay
B- stop
Sbb maybe boleh pergi mana2 tempat dan mohon ke. Masih belum terlambat.Sem 2, takde dah pilihan utk stop by will. Aku akan stay. Cerita slps tu, sama ada dpt stay trus atau dibuang tu, aku terima je lah nanti. Sem 2 suppose to be busy right? 22 juz. Tapi aku tak rasa busy. Sbb aku dlm keadaan selesa dan rilex2. Masih tak letakkan usaha dan daya yang setanding utk mengangkat beban yg dipikul. Rindu senior? Rindu kut. Azwar iman izzatti, abg usrah etc (walaupun x rpt pun). Ukhuwwah x nk komen. Tak mangat sgt. X down sgt.Beza sem 1 dgn sem 2:Sem satu dulu, gigih bukak youtube utk sambung drama pinochio walaupun internet waktu tu guna sim yg 2G. Sem 2 ada byk pilihan drama korea, melayu, filem inggeris, aneka anime, boleh share it drpd sape2, tapi aku tak nak. Ntah. Tak rasa dah best cam dulu. 
Aku sedih la sem 2 pindah ust halaqah. Tp aku terima je. Sbb itu yg terbaik dari Allah. At least aku cam agak gigih dan put effort lebih sikit waktu cari modal sem 2 ni berbanding sem 1. Kalau dulu cam ahhh baca 5 kali, pastu igt maksud, pastu bantai laa word arab. Kalau kene, kenela. Kalau x betul, ust x reject. Ust betulkan. Dulu nak tasmik, ust panggil dulu baru dtg. Skrg, aku gi sendiri. Dulu tasmik, mesti tiga. Skrg selalunya dua la. Pernah jugak 4. Sem 2 lah first time hantar 4 rasanya. 
Aku cam sedih gak. Antara 3 org maahad hamidiah, aku paling slow skrg. Dulu yg diterima first iv, aku sorang kut laki. Amin najmi mana dpt. Aku iv dulu dah la asy syuara'. Aku sorg je kut dpt lps satu page waktu iv berbanding amin dan najmi. Tapi aku reda je kut. Maybe waktu tu, Allah sengaja permudahkan jalan ke dq. Dulu add math trial aku C pun tiba2 A- dgn mudah. Mungkin Allah nak sucikan diri aku yg kotor. Walaupun dah sem 2 dan aku rasa mcm jeles sbb kwn2 len suma dah blaja kat U masing2, aku percaya, ini yg terbaik dari Allah utk aku. 
Aku dapat bygkan la, kalau aku terus ke U tanpa singgah DQ. Tak mustahil maksiat tu jadi hobi aku di waktu senggang. Tak mustahil aku tak baca quran setahun, even ramadan. Tak mustahil kalau aku murtad.Apa pun dalam sem 2, aku bersyukur sbb Allah masih bagi aku nafas utk hidup. Utk terus berusaha jadi hamba dan pendukung ayat suciNya. Utk terus jadi lebih baik dari yang sebelumnya. 
Moga Dia sentiasa payungi kita dengan rahmatNya yang luas.Aamiiin.
-hanif supirno-

Jawapan 32: 
jujur, jujur,diri ini tak pandai meluahkan
maaf andai ini tidak memuaskn
manusia imannya yazid wa yanqus bukan?
ada masanya rajin ada masanya culas
Hamalah quran, 
Al-quran seharusnya peletus iman, 
pembakar semangat, penawar kesedihan
tapi dan tapi ,diri ini terlalu lemah
serasa makin byk yg dihafal, 
makin byk yg hilang makin kurangnya iman, 
makin bertambahnya malas
seolah bukan menghafal dengan jiwa, 
kerana quran yg sepatutnya 'syifaaullimafissudur', 
tak terpahat dalam hati
entah, mungkin diri ini terlalu selesa
atau mungkin tujuan.,tujuan tak jelas
matlamat tak nampak,lupa niat yg paling utama
kerana Allah,kerana Allah
bukan mengejar al-habis, 
tapi seharusnya berusaha menjadi al-hafiz
diri ini selalu lupa ,ingat-ingatkanlah
diri ini selalu leka,tegur-tegurkanlah
diri ini selalu rasa lemah,kuat-kuatkanlah
kerana kita saudara, moga smpai syurga 

sori kalau tak phm haha , 
taktau nk tulis gane
ini cara ana meluahkan.., pada tulisan.. pada kata2 
-c.chi-

Jawapan 33: 
secara jujurnya aq rasa sem 2 dh start nmpk bibit2 ukhwah dlm kalangan ahli sem. Aq ingat lagi mse sem 1 abg ikhwan ckp nti kite dlm iqrac ni baru rse ukhwah yg semanis2nya hinggakan lbih manis drpd sep2 sekolah lme dlu. Dan time tu aq bisik dlm hati, kata2 tu sume tipu. Cukuplah aq ade nakama(smakj). Tapi sekarang... aq ikhlas merindui korg dan mencintai korg atas dasar iman. Aq dh x kekok nk doakan sahabat2 legolad. Dan aq cuba nk baik dgn korg sume walaupun aq tahu aq x reti bergaul. Ape2 pun sem 2 ni aq rse amat bahagia melaluinya setaip hari. Aq puas tersenyum dan ketawa. Dan yg try nk elakkan su'u zhon terhadap ahli sem. Aq harap NEWA akan menjadi prog yg plg memorable dlm hidup aq.Nasihat aq phmkn ape maksud ikhtilat dgn pom. Dan phmlah responiblity sbagai pembawa alquran sbb jgn smpai kte yg penyebab tomahan n fitnah pd budak tahfiz. Yg terakhir, thx for making my good times better n my hard times easier"
-ex halaqah-


(bersambung)..