Warkah: Daripada Gen 16, Ke hadapan Gen 17 [Ep1]



...…….
Ke hadapan Gen 17, bermulanya aku di DQ, aku seorang yg jahil dan berdosa. Aku bermula disini dgn semangat yg baru iaitu menghafal AQ, disini aku mula mencari kehidupan hakikiku, aku mula mengerjakan tahajjud, aku mula menimba ilmu.

Rugi tersangatlah rugi andai adik2 melepaskan kehidupan adik2 disini.

Ketahuilah, DQ walaupun sebahagian adik2 memandang sinis akan kehebatan institusinya, akan tetapi adik terlepas suatu perkara iaitu, keberkatannya.  AQ iti sendiri berkat dan memberkatkan org disekitarnya..

DQ banyak mendidik aku, banyak mengajar, seolah-olah dialah seorg guruku walaupun ia hakikatnya tidak bernyawa..

Natijahnya adik2, aku kini kenal diriku, siapa penciptaku, apakah tujuanku..

Segalanya adik2 bermula disini...                        
Daripada: Ahli Kitab

...…….

Ke hadapan Gen 17,

First of all, tahniah dan takziah buat korang semua kerana berjaya masuk DQ. Hanya tiga pesanan dari aku utk korang. Firstly, tajdid niat dan jaga hati. Niat lah menghafaz Al Quran utk Allah bukan utk dunia, insha Allah akan dipermudahkan dan penting utk korang jaga hati kerana Quran itu suci. Kedua, amalkan apa yg dihafaz. Ketiga, istiqamah dan berjihad dalam al Quran, jika tersungkur terus bangun dan jangan putus asa. Sekian, semua menjadi ahli ahli Syurga.
Daripada: Ahmad Sinclair

...…….

Ke Hadapan Gen 17
Pernah tak kita terpikir
Kenapa selepas dapat result Trial kita Mohon Pensijilan Tahfiz DQ-UIAM ??
Dalam Beribu2 org yg Mohon kenapa kita Yg Terpilih utk Interview .. ??
Dalam beratus2 org yg dapat Interview kenapa kita yg Terpilih Masuk ke DQ .. ??
Kenapa dari Awal lagi kita Pilih Jalan ini .. ?? Tapi bila dapat Tawaran terus Keluar ..
Siapakah yg Pilih kita Untuk Hafaz Quran ni??

ALLAH !!

So.. Percayalah bahawa Allah PILIH kita untuk Jadi Hamalatul Quran ni bukan saja2 tp Ada Hikmahnya disebaliknya yang mana mungkin kita xtahu sekarang Tapi kita Akan Tahu SELEPAS kita KELUAR dr Darul Quran ini . 

والله أعلم

Yang Tidak dikenali oleh Gen17
Daripada: Kerinduanku

...…….
Ke hadapan gen 17.

Di sini abg hendak menyeru kepada adik2 sekalian utk stay dq sampai ke penghujungnya.eh,mcm khutbah jumaat pulak..hehe..kerana abg xnak adik2 menyesal seperti sahabat2 abg yg lain. Wlaupun mrka menerima offer yg hebat dimata manusia ttp mrka tetap menyesal krna menolak offer yg hebat drpd Allah..so, apalagi stay  dq la brother..

Ikhlas
Daripada: michael jackson ganu
...…….
Dear gen 7teen, submit yourself to your deen.
Make Allah your priority, cuz that will leave you out of this world misery.
Do good deeds to your walidain, or your amal with be left out dying.
Be the Quranic generation, that the world had always waited for their guidance.
Please make yourself to stay, so you wont have any disappointment in your future days.
Here, is the arena to change, the place to improve and the ultimate nikmah Allah would give to its chosen slave.
Im telling you this cuz I could not bear to see you guys repeating the mistake of many of my companions had make, suffering and regretting of the decision they've make.
Oh Gen17,
Make me proud, make your parents proud, sahabat, teacher and all the muslimin proud of what you've did.
And gain the ultimate respect, when Allah, Rasulullah and your deen claim yourself as one of their kind.
Hopefully we'll meet up again in Jannah with the brightest smile on our face, seeing our God without the slightest bit of regret of our historical event in dunya.
That is my wish to you guys, my astonishing and outstanding gen 7teen 🤔
Love ya Gen 17😘
Sincerely from a Legolad
Daripada: Resolver


……….
Ke hadapan Gen 17

Cmne result? Mesti gempak2 kan.. Lps tu byk pulak sponsorship dapat.. apa lgi cabut la, kat luar pon boleh hafal

That true, bukan DQ je tempat boleh hafal alQuran.. Tapi you are the chosen one to memories Quran in DQ.. "Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhanmu, yang kamu hendak dustakan?"

Memang kat luar boleh hafal tapi korang yakin ke dapat hafal secara ISTIQAMAH sampai khatam. Ni peluang korang, Allah nak jadikan korang Ahli2 Nya. Are you willing to run away from this right path? Are you willing to run away from Jannah?

اللهم صل على سيدنا محمد و على آل سيدنا محمد
Daripada: Determination

...…….
Everytime you want to give up, just remember why you started and how far you've come.
Daripada: anak emas
...…….
Seribu org kat dunia sorang je yg hafaz quran,seribu org yg hafaz sorang je yg ingat,seribu org yg ingat sorang je yg amal,seribu org yg amal sorang je yg hayati,seribu org yg hayati sorang je yg ikhlas.Berdoalah utk menjadi yg seorang itu.
Daripada: Ib
...…….
Ke hadapan Gen 17
Memulakan hidup sebagai seorang siswa bukanlah mudah...apatah lagi bila bergelar seorang huffaz.Tapi itu bukanlah alasan utk kamu lari dari dunia huffaz kerana sekali kamu terjun kedalam bidang hamalatul quran,kamu tidak boleh lari darinya.Ingatlah 'Golden Chance come Once in Your LiFe'
Daripada: Mr perfect 10



...…….
Ke hadapan gen 17, Kalau aku tahu siapa-siapa yang keluar DQ sebab dapat tawaran lain,aku sepak kau...Kau dah buat zalim kepada orang yang tak dapat DQ tapi ada niat untuk menghafal...
Daripada: Andrea Pirlo       
……….
Kehadapan Gen 17 yang dikasihi lagi disegani...

Warkah ini ditulis, digubah, direka khas bukanlah kerana hendakkan kemasyhuran apatah lagi kemenangan...

Tujuannya hanya satu, mengingatkan..

Bahawa,
Yang mengikutmu hanyalah penyesalan, kerugian, kekurangan, kehilangan, kepahitan, kemasaman, kekelatan, jika kau meninggalkan Darul Quran.

Bahawa,
Saya Taknak Awak menyesal...

Daripada: Blur.
……….
Ke belakang Gen 17

Korang nk stay ke, xmau stay ke tu ats korng, cume nk pesan xrugi klau duk dq sbb kat sini korng brpluang utk hafal n faham apa yg allah nk smpaikan kat kite.. Quran kan kalam allah, tidakkah xterdetik sdikit pon dlm hti korng utk tahu ape yg allah mau beritahu kite? Quran lah medium nye n kat dq lah tmpt yg korng bleh fokus gile2 utk fhm quran.insyaallah xrugi, tu pun klau korang memang nk fhm quran..tu je nk habaq
Sekian.
Daripada: Oyilemon
……….
Bismillah

Hayati dan fahamilah dgn baik2..moga bermanfaat
Sedikit nasihat drpd aku yg tak seberapa ini..ingtlah bhw kita ini dhidupkn ats dua tujuan..iaitu sbgai hmba dn juga khalifah..
dan sedarkah kita bhwa tugas seorng khalifah adalah utk mnjdikn kalimah allah yg pling tinggi di atas muka bumi ni?..
bkn tu shja..bhkan islam itu sndiri mstilah kita perjuangkn, amalkn dan peliharanya  supaya dunia ini dimakmurkan oleh pimpinan islam dn islam itu sndiri terpelihara ..besar peranan kita adik2..

oleh itu..apakh yg kita dh persiapkn utk mnggalas tugas ni...pernahkan adik2 fikirkan semua ini...
Salah satu masalh yg timbul...bila org tanya kita psl islam..org tanya kita psl ibdah islam..org tanya kita psl cara hidup islam..org tanya kita psl akhlak islam..dn org juga tanya kita psl panduan hidup islam..quran..
tak malukah kita kalau kita tk dpt jawab ats sbb kita tk mndalami ilmunya..
mana perginya fungsi engkau sbgai seorng muslim dn mukmin..bila ditnya psl agama sndiri tak mampu nk bg huraian..
fikir2 kanlah..
brapa bnyk buku yg kita dh hbiskan utk ilmu dn juga tujuan duniawi..bio,fizik,kimia..entah brapa kali khatam..tapi kenapa tidak  mndalami satu buku yg mngajar kita erti kehidupn dunia dn akhirat..peranan kita sbagai seorng muslim..dn pnduan utk sekalian umat..al quran adik2..
inilah tugas dn salah satu persiapan yg mampu kita lakukn utk islam... .tambah kan ilmu...carilah guru..bnykknlh membaca..dn byk juga buat rujukan..
dan  satu peluang keemasan yg adik2 ada hari ini adlh..berada di darul quran...rebutlah peluang yg ada ni utk mula mghafal alquran dn khatamknnya..biar ia trsemat di hati dn hidup ddlm diri setiap drpd org yg brglar muslim...
Renungkanlah
Menuju mardhatillah
Daripada: hamba Allah
……….
Ke hadapan Gen 17, jam dinding tidak pernah berhenti berdetik dan begitulah juga kita.Umur kita semakin hari semakin meningkat dan kita semakin tua.Jadi ,janganlah kita mensia-siakan peluang menghafal al quran yang Allah bagi.Peluang seperti ini hanya datang sekali dalam seumur hidup kita.Dunia boleh dikejar.Duit boleh dicari.Namun ,kita hendaklah kita sedar bahawasanya hidup kita di atas bumi hanyalah untuk berabdi kepada Allah.Dunia ini yang kita kejar hanyalah fana semata mata.Akhirat jualah tempat kita kekal abadi .Gunakan peluang ini dengan sebaik mungkin.Bukannya sahaja menghafal al quran,malah kita hendaklah memperbanyakkan amalan lain. Sekian.
Daripada: M.Nasrullah
……….
Ke hadapan Gen 17, stay lah kamu di Darul Quran, bumi malaikat, kerana kalau bukan kamu mendapat suasana sebagai halamatul quran di sini, di mana lagi kamu akan dapat? Kalau rasa amal diri dah cukup untuk masuk syurga Allah, maka terserah samada nak stay atau keluar, tapi ingat, sedangkan tandas awam pon berbayar, inikan syurga Allah, cukupkah amalan kita sekarang? 😊 Tindakan kita hari ini menentukan matlamat kita masa akan datang 😊
القرآن عصمة لمن اعتصم به
#neverbackdown
Daripada: Sanjou

……….
Ke hadapan Gen17,
kenapa adik2 kene stay DQ?? Tu toh soalan diye.First sbb kt DQ nie la adik2 boleh hafal quran bagi yg x hafal lagi.Jadi adik2 kene la bersyukur sbb dipilih menjadi ahlul quran dan alang2 adik2 dh start hafal 3-4 juz dh,baiklah stay dq dn khatam terus.second bagi yg dh hafal,nielah peluang adik2 nk ngulang al-quran sbb ana tahu yg dh hafal nie kebanyakannye sibuk fokus utk spm dn x sempat nk ngulang.jadi gunelah peluang ini utk ngulang betul2 sbb tempoh setahun setengah nie je la mase yg betul2 adik2 dgn al-quran je.bak kata pepatah dq 'ngulang bukan sampai masyi tapi sampai mati'.ketiganya kt DQ nielah peluang utk adik2 nk mendalami dn memahami al-quran dgn lebih mendalam lagi sbb ust2 kt sini pn sgt alim dn terer dlm bidang quran.keempatnye dlm program sijil inilah adik2 dpt merasai kemanisan ukhuwah yg terbina khasnye same2 iqrac kite nie.contohnye,adik2 blanje abg2 iftor.tu la yg dipanggil ukhuwah sejati.lepas nie abg2 plk yg blanje adik2 plk in shaa allah.kelime adik2 kene la bersyukur sbb dipilih utk menyertai program pensijilan nie sbb bukan sikit yg mintak program nie tapi ramai.jadi fikir-fikirkanlah dn akhir kata "ana x nk awk menyesal"
Daripada: Qi Salim

………. 
Ke hadapan Gen 17, disebabkan abg x keluar DQ so abg xtau ape perasaan org yg keluar tu.Tau cmtu² je dgn tanya² dan video.
Perbincangan baik/buruk keluar tu selalunya atas 1 faktor primer.Apa dia? Kemampuan menjaga Al-Quran.
Poin pertama,yakin dapat jaga Quran, silakan keluar xde masalah.Tapi kejap,kita bukan boleh agak² camtu je boleh jaga Quran ni ke x. Belajar melalui pengalaman org lain. Majoriti kawan sebatch dan senior yg dah keluar, sama ada sambung bidang sains x terkecuali bidang agama,yg setakat abg perhati, tanya dan survei semuanya mengalami kesukaran mengulang(abg tekan mengulang je ye bukan menghafal baru) .Tak dan mengulang sbb disibukkan dgn subjek ,even yg sambung bidang agama!(ni abg tny jugak kat pensyarah tasmi' abg yg sambung bidang qiraat,beliau kabo kat abg walaupun belajar qiraat pun susah gak nak ngulang, kena selit² masa baru dan.Masyi boh ust tu,dah masyi senang sikit ngulangnye, nasib ust masyi,kita ni je masih ke laut).
Poin kedua,ada nak keluar sebab susah nak hafal.Korang dah dgr cerita  abg feekery dan kak aisya haritu kan? Bole la ambik iktibar.Malas nak ulas yg tu.
Poin ketiga, abg anggap 1 thun setengah ni dialah masa emas.Masa nak fokus quran betul².X kacau benda lain.Belajar tafsir sikit², bagi mantop quran yg ada.
Last but not least,tatkala semua tgh pening fikir course ape nak ambik, abg buat mindset yg 1 thun setengah ni jgak masa kaji betul² bidang apa nak ceburi.Plus waktu sem 3  bole tukar/pilih course sekali lagi.Bonus time tu. Banyak lgi poin lain bole bagi, tapi carilah sendiri hikmahnya.Abg tulis bdasarkan pengalaman yg cetek abg yg faqir ni. Wallahua'lam.
Daripada: Ismimim (mim is me)

……….
Ke hadapan Gen 17, yang dicintai sekalian. Tahu tak apa perbezaan adik2 dengan toyol? Perbezaannya ialah toyol kerja dia berjaya curi duit orang tapi adik2 dah berjaya curi hati abang2 dan akak2 Gen 16. Chia chia chia. Sejak adik2 mula menjejakkan kaki ke DQ, abang2 dan akak2 dah mula jatuh hati dengan adik2 dan ade yang dah anggap adik2 ni macam adik kandung sendiri. So, sebagai abang dan kakak yang prihatin terhadap adik2 nya, ktorg tak sanggup nak kehilangan adik2 seperti mana ktorg kehilangan sahabat2 gen 16 yang lain. Cukuplah sekali je ktorg bersedih sampai nak terkeluar air mata darah dan ktorg taknak peristiwa ni berulang lagi. Percayalah adik2, ktorg dah makan garam dulu. Ktorg dah tahu dah yg mana masin yang mana manis. So, pleasee! I'm begging to all my lil bros n sis, please stay at DQ or surely you will regret for leaving DQ.
Daripada: Abg CC ohsem    

……….
Ke hadapan Gen 17,have you ever heard the quote that says “To trust you is my choice, to break it is your choice.” It is all about the choice that you take. So my dear brothers and sisters,choose wisely. I won't force you to stay,and I will never ever ask you to leave. Allah,has chosen you to enter this path. He,with all of his bless,has chosen you to be one of the guardian of His holy words. He has bestowed upon you,a bless,that comes only once in a lifetime,and for some of you,this is your second chance to memorize the Quran. Be grateful. You are now following the right path. The path that He only opens for His chosen slaves. Even,when you think you can't continue fighting in this path,you think it is too hard,you think it is better for you to take another route;please remind yourself,always remind yourself,that Allah never made any mistakes. When He chose you to be here,it means that He knows that you can get through all the hardships that is needed to become the living Quran. He knows,deep inside you,you have the qualities needed to be Ahlullah. Even if you say that your past life before entering DQ is full of sins and you don't think you will become a true memorizer of the Quran,please take note, that Allah still loves you. That's why,how dark your past is,He has still chosen to guide you,He still picked you,He has still shown you this path,He still gave you the chance to repent, to become His obedient servant. He has opened this door for you. A door for a journey along a corridor that is full of hardships and challenges,but you will never be alone,coz you will have friends,a group of sincere friends, that love you because of Allah. Along this journey,you will taste the sweetness of ukhuwah fillah. For me,you can't explain how it feels when you have tasted the true meaning of ukhuwah fillah. This is the kind of thing that you will only understand fully when you have felt it with your own experience. When the heart is tied and connected with iman and taqwa. And when you have tasted the sweetness,you will know that this is the kind of friends that you have been searching for your entire life. And at the end of this corridor, the destination is full of sweetness and blessing that you can never imagine. So to all of my brothers and sisters,after you have finished reading all this,close your eyes for a few second and imagine,when you are on your deathbed,are you willing to die as a memorizer of Quran,or just as a normal person. Choose the best path for your Hereafter,and for your Dunya. Choose wisely,it is your own future,not mine. But i trust you,that you will choose to stay till the end. To trust you is my choice,to break it is your choice.
With love,care and respect,
Daripada: Al-Hakim
..........
Dear diary,
Kehadapan gen 17...
Dulu dulu waktu zaman aku ...
'Weyh aku rasa nak keluar'
'Eh...why so ?'
'Entah . Aku tak rasa ada sebab untuk ada kat sini'
.
Meh sini aku kabo . If you dont see the reasons why you need to stay , then you need to stay .
Apakah ?
Ye lah , so that you discover why you HAVE to stay .
Siryes , tak tipu .
Aku tak nak cerita apa yang membuatkan aku stay .  Cause you need to experience it yourself . Muehehehe . Jadi kalau nak tahu kena stay lah 😶😶😶
Tapikan , aku tahu , memilih untuk stay ni bermakna aku kena sediakan diri untuk segala 'ujian' . Dan tak tipulah untuk tak futur .
'See I told you this is not an easy path'
'Toksah le mangat beno . Pi fly sana lagi berbaloi'
Ahhhh persetankan semua ini!!! Ehhh ... maksud aku ... biaq pi lah semua tu ! Jap jap kata nak tarbiyah ... menjadi penghafaz quran ni jugak merupakan satu tarbiyah . Untuk dapatkan sesuatu yang precious jalannya tak semudah yang disangka .
Kau nak tahu tak apa yang boleh membuatkan kau bangkit dengan gagah dan bergaya ( ok tak ni hiperbola je ) daripada kefuturan itu ialah dengan kau kena ada matlamat . Aku ulang lagi sekali , MATLAMAT . Kau kena ada matlamat dengan alquran . Tak kesah lah matlamat apa pun yang penting baik dan kita kena jelas dengan matlamat yang kita pegang .
💌Nak pakaikan mak ayah mahkota.
💌Nak perbaiki diri lebih baik.
💌Nak ... apa apa lagilah .
Tapi kita kena ingat yang menjadi penghafaz alquran itu bukan semata mata untuk raih syafaat daripada quran itu6 sendiri , bahkan sebenarnya kita ada tanggungjawab besar dengan alquran .
Apa dia ?
Iaitu kita mampu terapkan apa yang kita baca dan hafal then praktikkan dalam diri kita sendiri sebelum menyebarkannya kepada orang lain .
Woaaa panjang betul😰😰😰 Takpe biar aku ringkaskan . Macam ni ek ,
💌 terapkan
💌amalkan
💌sampaikan
.
'Beratnya...aku rasa tak mampu nak bawak quran '.
Then why you chose to be here for the first time ?
Mak ayah .
Senior .
Saja saja nak isi masa .
Abang . Eh ?
Ok tak .
Let me tell you dik , ececeh rasa tua pulak . Haha . Apa apa pun yang kita buat niat kena ikhlas . Tajdid niat kena selalu . Lebih lebih lagi sebagai penghafaz quran .
'Ikhlas is a complicated thing lah ...'
Yupp thats so true but then biarlah Dia yang Maha Kuasa yang menentukan sejauh mana ikhlasnya kita . Yang penting kita sendiri , diri kita sendiri kena usaha ke arah mencapai ikhlas itu .
Ingatlah , jadikan ini yang terbaik kerana ini yang telah kau pilih !
Do believe in me that the end will be okay , if its not okay then its still not the end .
Eh jap , kenapa dear diary ? Sebab tulis dalam diary wasep ... huhu . Oh , kay .
Aku tahu aku akan diuji dengan apa yang aku sampaikan .
Allahummarhamna bilquran .
Daripada: theArchitect

..........
Ke hdpn  adik adik gen 17
Sungguh,perjuangan ini panjang. Banyak pengprbanan yg kite kena buat utk terus istiqamah di jalan ini. Tapi,sekali kita berpaling ,tak ada janji yg pasti yg kita akn dpt peluang ni !
Tanya pd diri,bila lg nk rasa ukhuwah atas dasar quran?
Bila lg nak rasa ddk dlm suasana tarbiyah?
Bila lg nak fokus utk islah diri dan perbaiki akhlak ?
Apapun,choose well. Semoga di saat dunia berada dlm genggaman kita,kita kejar akhirat yg pasti ☺
Daripada: Zyrith Addin

 ..........
Kehadapan kebelakang brader sistur gen 17,
Hai uollsss. Assalamualaikum.
Tak tahu lah nak suruh stay ke tak,,
Buatlah pilihan terbaik eh.
Dah besar panjang 18 taon dahhh , lesen pon boleh amek kawen pon boleh dah
Ehhhh ...
Buatlah keputusan yang terbaik yang penting, put your trust on Allah.
Jangan buat keputusan ikutkan perasaan sangat.
Istikharah tu jangan lupa
Buat tiap2 hari
Wajibul ghunnah
Ehhh ...
Wajib.
Serius,,, x tipu

Dah lah. Penat dah tulis
Kbai

Yang tulus ikhlas dari hati,
Daripada: Hanis zalikha

..........
Kehadapan Gen 17
STAY and create your own story.
the begining had begun 'here'..so finish it also 'here'...One word and really mean it😉STAY
Daripada: mrs pyramid

 ..........
Ke hadapan adiks2 Gen 17 ,
Please stay ! Or else you will regret , seriously. No doubt , stay !
Lots of love ,
Daripada: Kakak16


EmoticonEmoticon