Warkah: Daripada Gen 16, Ke hadapan Gen 17 [Ep2]




..........
Dear adik-adik,



Please stay. Seriously you won't lose anything if you stay. In fact, you'll be missing so much if you choose to leave. Trust us, your akak-akak. We've been through this before. The choices are in your hands. It's up to you to choose the wise one, one you won't regret.



Love,

Daripada: Akak-akak

..........

Dear adik-adik, please stay dq until imtihan sem tiga!'

Daripada: Mumu

..........

Bismillah.



Dear 17th gen, I dont wanna make you stay, but I just wanna share what makes me stay.



Me. Was the one who didnt have the passion to do good deeds. Me. Was the one who spoke with ill mannered languages. Ok cukup. Kalau rasa hang tak layak, hang tak mampu, hang bukan datang dari background Badar, Ustaz/Ustazah pilihan, budak MTQ bagai - Kita, sama.



What brought me 'ere?

Interview? Ikut trend kawan kawan ja pi apply. Dapat tak dapat belakang cerita. Confirm ah tak dapat, outlaw student kot.



But what makes me accept the offer?



"Alah ni tempat baik takkan Allah taknak tolong kau nanti kot."



Dan paling menusuk sekali;



"Dik nanti kalau dapat offer, accept je tau. In shaa Allah takyah fikir fikir dah. Kalau dapat offer tu grab it sebab tu maksudnya Allah dah pilih kita. Allah percaya kat kita untuk jaga kalam Dia."



I repeat. Maksudnya Allah dah pilih kita. Allah percaya kita untuk jaga kalam Dia. Dah terang terang - La yukallifullahu nasfan ILLA WUS'AHA.



And I'd been offered.



But what makes me stay?



1st - parents. Hang nak buat apa apa fikir, bayang muka parents dulu dik. Walaupun depa cakap "okay. Baiklah." Trust me. Depa teringin sangat nak tengok hang hapai Quran. Depa nak yang terbaik untuk hang.



Please. Sementara depa masih ada, make your parents proud of you. Make their dreams come true! Imagine that this is the only chance you have and there's no next time. Mati & ajal tu bebila ja dik. Jangan menyesal kalau hang tak sempat buat depa bahagia/gembira.



2nd - friends. Tbh, I stay because of my friends. Kawan kawan kat dq, dan kawan kawan yang apply dq banyak kali. Tapi. Tak dapat. Hang tak pikiaq ka perasaan depa kalau hang dapat offer pastu hang sia camtu ja aih. Ramai lagi orang nakkk and out of thousands people yg apply, hang yg terpilih. Ramai pihak yang percaya kat hang ni sebab tu hang di offer. Mohon. Fikirkan.



3rd - biah solehah. Dik, tell me where on the earth hang boleh letak phone merata. Duit merata. 2 3 hari lagi hang tengok, takda terusik pa pun. Tak percaya? Cuba try test sendiri la. Beza sangat dengan kat luar.



Kk sebab sepatutnya kena tulis pendek ja so lurus ke titik.



Kalau untuk yang dah pernah hafal pastu nanti hang nak keluar, why from the very beginning you accept the offer? Why? kira macam hang dah ambil satu placement orang tau. Why not you grab this opportunity untuk masyi kan lagi Quran tu. Biar sambil jalan siar siar pun lancar je kalamullah meniti kat bibir tu mashaAllah. SubhanAllah. Tak teringin? Be the one please. Kat luar cabaran untuk kita jaga Quran tu sangatlah tinggi.



Kalau yang tak pernah hafal, hang dah berada di jalan yang betui in shaa Allah. Jangan takut hang tak boleh bawak ka pa, doa banyak banyak. Allah tolong. Ya, Allah tolong! Aku dah rasa pertolongan Allah tu. Sesungguhnya pertolongan Allah itu sangat dekat. Yang penting jangan pernah jemu untuk meminta. Dah memang Allah sifatnya pemurah penyayang, jangan risau. Jangan jemu untuk berdoa. Jangan pernah berputus asa dengan rahmat Allah.



Jangan risau pasai lewat setahun belajar dari orang lain. Dunia ni sementara ja, akhirat tu yang forever.



Apa yang Allah dan tetapkan tu lah yang terbaik untuk hang. Hang tinggai laluinya ja. Memang sekarang hang mungkin tak nampak hikmahnya, but one day for sure you will. Wanna bet? Takyah la. Hang akan iyakan apa aku cakap ni, tak sekarang - nanti. Stay (Saya Taknak Awak menYesal) okay.



Hokay dik! Semoga Allah tunjukkan jalan yang baik untuk hangpa. Jangan lupa istikharah.



Moga Allah redha.

#amantanpaperang

 Daripada: msyaz.


..........

★🍭🍭🍭🍭🍭��🍭🍭🍭🍭

" fabiayyiala irabbikuma tukazziban..."

assalamualaikum adik2 . mcm mana result πŸ˜ƒ ? mesti gempak giloss an an πŸ˜†? alfu mabruk diucapkan kat semua πŸŽ‰πŸŽ‰ πŸŽ‰ . so di antara ampa semua nii mesti ada qasa taraddud nak kluaq ka dak kan ? " yala . Quran saya lmbat . jauh tertinggal kat belakang . " or " jiwa aq xngam laa ngn dq nii " or mcm2 lagilaa . kami pown xtaw nak reka alasan apa lagi πŸ€”

tapi tapi /but / walakinn ❗ ,,

pernah tak ampa semua betul2 fikir mengapa, kenapa, apa hikmah Allah campakkan ampa di DQ nii ? kenapa aku ? kenapa tak org yg lebih layak drpd aq ?

huhuhu.. semua jawapan ada dalam diri masing2 .. mungkin result gempak yg ampa semua dpt tu pown ats sebab Allah bg kerana kesabaran, kecekalan, keikhlasan adik2 utk hafaz ayat2 cinta-Nya .. so nikmat apa lagi yg kita nak dustakan 😭😭😭😭😭 ❓❓ ckup2 laa bg alasan ITU 😩 dan INI 😣 .

layukallifullahufsan illa wus'aha ❤❤ . Allah xkan cmpakkan adik2 kat sini kalaw adik2 xmampu 😊😊 . Allah maha mengetahui syg2 akak sekalian 😘😘 . FIKIR2KAN & RENUNG2KAN . akak2 syg adik2 taw . igt tuu πŸ’πŸ’–

maaf kalaw terasa πŸ˜”,

tq sbb sudi baca πŸ˜‰.

sekian,

Daripada: epalmerah🍎


..........

Ke hadapan Gen 17, besar harapan akk utk adik2 trus stay kat DQ ni.. kenapa akk2 n abg2 tekankan sgt utk adik2 stay dq ni? sbbnye bila adik2 plih utk stay dq, itu bermakna adik2 telah memilih utk stay dengan Quran sbrnya.. cuba adik2 fikir, spnjg kita hidup 17/18 tahun kat dunia ni, berapa jam yg kita guna hanya utk baca Quran.. Brape jam kita duduk sorg2, guna masa kita utk tadabbur Quran.. Adik, dunia ni dah nk smpai ke akhirnya dah.. Kita semua sdg menyaksikan yg mmg dunia ni nak kiamat dah.. Kita ni umpama mcm dalam KTM nak ke stesen akhirat, kdg2 kita ni tetido kan dlm ktm?-xsedar kita kat stesen mana dah,  mcm tu lah hakikat kita skrg ni, kita msih lalai, kita masih bermain2, sdgkan kita ni sdg mnju hari Allah, hari pembalasan & hari perhitungan amal kita yg nyata! bila lagi adik2 nak cari pahala utk akhirat adik2 sndri.. Bila lagi nak berubah btul2, bila lagi nak fokus utk cri keredaan Allah.. Hidup kita ni xlama dah adik2.. stay lah Dq. Dq mmg xde pape, jujur drpd hati akk mmg Dq ni mmg xde pape, xde fasiliti bagus, semuanya dlm keadaan "seadanya". tp Dq ni ada tersimpan segalanya bagi org yg mencari hikmah.. Di sinilah (Dq) terbuktinya rahmat Allah yg Maha Pengasih, kita ada manusia2 yg baik hati, ada guru & kawan yg mncri keredaan Allah juga sama mcm diri kita, kita ni mcm naik tren KTM tp xsorg2 tau, ade org lain jgk yg bersama dgn kita utk mnuju akhirat, nikmat apa lagi yg kita nak dustakan adik, jgnlah kita lari drpd nikmat ini, syukuri nikmat ketenangan ni adik2, nescaya Allah akan tambah. Walau mcm mana pun peribadi adik2, background fmly yg mcm mana skalipun adik2 dtg, sejarah silam mcm mana pun yg adik2 ada, DON'T TURN BACK. Wake up! You don't live for your past! you live for your future! Don't be weak! Allah xpndg rupa kamu, harta kamu, keturunan kamu, Allah xpndg jenama fon kamu, xpndg hasil duniawi kamu, Allah xpndg semua tu! sbb tu hakikatnya-ujian drpd Allah, sama ada bnd tu baik atau buruk, itu semua ujian drpd Allah! yg Allah pndg.. Hanyalah hati kamu. Ingatlah smpai bila2.. Jga niat adik2 masuk DQ. Jaga. Kerana aku syg kamu semua sebagai saudara se-Islamku kerana Allah, maka aku tegaskan utk kamu supaya jgn lupa mahupun syirikkan Allah!



Daripada: Sis-Nadee-yeor


..........

Ke hadapan gen17,,

Assalamualaikum adik2.

Hai! Apa khabar result korang? Mesti gempak kan? Mesti trasa nk.mntak semua tawaran kan? 😏😏

Ni truly from the bottom of my heart,, pilihla utk stay DQ sbb kenangan kat DQ ni manis gilaaa. Ok xtipu mmg kadang2 tu sakit. Sakit sgt2. Kadang2 jatuh tu trase xnk bangkit dh. Kdg2 jatuh tu rase mcm xnk truskan dh.Tpi percayalah,, dihujung perjalanan tu,, adik2 akan trsenyum sorg2 bila teringat semua mende yg dh berlaku. Xcaye ke? Kalau xcaye,, korang rase la sndiri.

Lgipun,, ssorg yg kuat tu sbnrnye adlh ssorg apabila xkira brape juta kali dia jatuh dia akan bangkit dan bangkit dan bangkit. N prcayalah,, selagi kita yakin kita ada Allah , Allah akn prmudahkn urusan kita.

Last. Jgn tinggalkan kitorang eh?

Daripada: asm.mf


..........

" Hidup ini bukanlah suatu jalan yang datar dan ditaburi bunga melainkan adakalanya disirami air mata dan juga darah ". Demikian kata2 indah drpd Buya Hamka. Begitu juga kita yang Allah pilih untuk menghafaz kalam-Nya yang agung. Tak pernah lekang drpd ditimpa sebarang ujian. Ya, ujian itu datang dalam pelbagai bentuk. Sedangkan nikmat yg Allah bagi itupun merupakan ujian. Tak perlu ditekankan apakah ujian2 nya, pasti semua sedia mklum. Tapi yg paling penting jadikan ujian itu sesuatu yg mematangkan dan meningkatkan prestasi iman kita.

" Jika ditanyakan mengapa perjuangan itu pahit, jawablah kerana syurga itu manis"

-moga Allah redha-

Daripada: Pelampung lemas


..........

Assalamualaikum adik2 😊

Firstly, goodluck 4 your results. N kat sini nak tulis surat sikit utk adik2 tersyg.

Fenomena biasa selepas dapat rezult.

TARADDUD=NAK STAY ATAU ACCEPT TAWARAN LAEN

Trust before you love.

Know before you judge.

Commit before you promise.

Forgive before you forget.

Appreciate before you regret.

Ana suke nak ketengahkan kata2 tu untuk adik-adik. Ana xkan kupas semua kata-kata tu. Cuma ana nak tekankan utk baris ke 3 dan terakhir.

Adik-adik sekalian,

Commit before you promise. Maknanya selepas dapat amanah tu jgn berjanji dgn janji palsu sebaliknya pegang ataupun commit sepenuhnya dgn amanah yg diberi. Cuma nak adik2 berfikir ramai mana yang nak sgt masuk DQ smpai ngis2 tpi xdpat. Adik2 yg dipilih oleh Allah utk hafaz Quran. Pegang la amanah ni betul2. Mungkin dgn kluar dri DQ adik2 dah mengkhianati dan berlaku zalim ngn kawan2 lain yg nak sgt masuk DQ tpi xdapat. Teruskan thabat. Adik2 boleh.

Appreciate before you regret. Bersyukur la dgn apa yg kite ade sekarang sebelum adik2 menyesal.Bersyukur la Allah telah pilih adik2 utk menghafaz kalamullah. Bersyukurlah sbb adik2 yg dipilih oleh Allah. Jgn sia-sia kan. Teruskan kuat di jln ini. Bersyukur bersyukur dan bersyukur.

Mungkin kite xkenal antara stu sama lain. Tpi ana dan sahabat nak sgt adik2 terus kuat dan thabat pada jalan ni.

Teruskan walau ap pon keptusan yg adik2 dapat.

Akhir skli, jgn kluar DQ πŸ˜‰



Daripada: BlackRed

……….

"Ke hadapan Gen 17 "



Di mana jua kita berada, semuanya ada cabaran. Jadi gapailah dan atasilah cabaran itu dengan bijak supaya kita menjadi seorang insan yang lebih soleh dan solehah.



Hamba yg lemah,

Daripada: Aubameyang



……….

Ke hadapan gen 17 , saya tidak tahu nak tulis apa..hanya cakap staylah dq

Daripada: pemalas



……….

Ke hdpn Gen 17,fikirlah yg terbaik utk masa depanmu,andai kau rasa stay yg trbaik maka ikutlah hatimu,seandainya keluar dq pilihanmu,maka kandamu ini x mlrg dan doa kanda kan  sntiasa bersama....



Warkah cinta kanda melayu,

Daripada: Pena menari



……….

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,



Kepada Junny2 Sem 1 sekalian,



(Rujuk surah Ali-Imran, ayat 103)



            Bersyukur kehadrat Ilahi, ArRahman dan ArRahim, kerana telah memberi peluang kepada entum untuk merasai nikmat menjadi seorang Huffaz. Nikmat yang tidak terhingga ini disertai pula dengan nikmat Biah Solehah yang mungkin entum tidak akan menjumpainya di kampus2 yang lain. Nikmat yang entum juga akan rasai adalah nikmat berukhuwwah sesama Muslim yang Hafiz. Allah menyuruh kita berpegang pada tali Allah dan jangan pula kita melepaskan tali tersebut. Sesungguhnya Allah telah mengumpulkan kita pada tempat ini supaya kita sama2 menegakkan agama Allah. Maka nikmat Allah yang mana entum mahu dustakan.

Daripada: Abe Long


EmoticonEmoticon